středa 20. května 2009

Zdravotní okénko: Veverčí zubzejda

Poučné okénko otevírá Christina von Luna.

Nápad na novou rubriku – o zdraví, nemocech a léčivých bylinách - jsem měla velmi dávno, ale po nějaké době jsem ně to zapomněla. Když se včera Bailla ptala madam Tiby na tuto kouzelnou bylinku, vzpomněla jsem si :). Ano, správně. Autorkou těchto otázek je Bailla Peerlessová a odpovídá naše kolejní ředitelka p.p. Letitia te Tiba. Příště už bude článek jenom můj a madam Lettí :).

Otázka: K čemu je dobrý Rulík zlomocný (Atropa bella-dona)? (Je to přece jen hlavně jedovatá rostlina…pozn. redakce)
Odpoveď: Rulík zlomocný je potrebný na vyliečenie chrípky, alebo veverčí zubzejdy.

Otázka: Zubzejda, to je pazubnice?
Odpoveď: Nie, sú to dve rozdielne ochorenia, aj keď príznaky majú podobné.

Otázka: A v čem je tedy rozdíl?
Odpoveď: Pri oboch vám narastú veľké zuby (veverčí zubzejda má názov podľa toho, že zuby postihnutého sa nápadne podobajú na zuby veveričky. S tým tiež súvisí sťažená výslovnosť hlavne niektorých hlások.
No obe choroby spôsobuje rôzna príčina a na ich vyliečenie je potrebný iný liek.

Otázka: Co způsobuje veverčí zubzejdu?
Odpoveď: Nejaký bacil... Áno, je to zubina nákazlivá (Dentalus infectus). Môžete sa ním nakaziť pri stretnutí s prenášačom. Žiaľ, prenášačom nemusí byť len chorý (tí sú hneď izolovaní v ošetrovni), ale napr. aj veverička v lese, na ktorej príznaky pochopiteľne nevidno.
A prirodzene riziko nákazy sa zvyšuje, keď má človek oslabené zdravie, alebo je nedostatočne oblečený.

Otázka: Už tedy víme, že na vyléčení veverčí zubzejdy je potřebný rulík. Připomeňme ještě čtenářům, jak se dá léčit pazubnice...
Odpoveď: Na vyliečenie pazubnice je potrebný hadovník väčší (Rdesno hadí kořen, Bistorta major).

Otázka: A jak se může nemocný pazubnicí nakazit?
Odpoveď: Najčastejšou príčinou tohto ochorenia je predávkovanie sa niektorými elixírmi z apatyky. Preto najviac chorých pribúda počas famfrpálovej sezóny, keď zranení nepozorne siahnu po nesprávnom elixíre. Je potrebné dávať si veľký pozor, niektoré lektvary majú veľmi nepríjemné vedľajšie účinky.

Takže - Pozor na veverky v lese a hlavně pozor na lektvary v apatyce - pijte jen ty, o kterých zaručeně víte, že jsou na vaši nemoc vhodné! (Pokud to nevíte, ptejte se kvalifikovaných kouzlozdravotníků, pozn. redakce.)

1 komentář:

Lucy řekl(a)...

Zaujímavé, to som nevedela. Veľmi poučný članok :]