sobota 22. října 2011

Matematická kouzla

Rozhodla jsem se zase trochu potrápit vaše mozkové závity. Soutěží v poslední době není mnoho a už vůbec se nevyskytují nějaké logické či dokonce matematické soutěže. Nevím jak vám, ale mně osobně docela chybí, i když jsem je vypracovávala nejprve z donucení, ale nakonec jsem si je oblíbila.


Nejsem žádná spisovatelka, ani malířka, či dokonce básnířka, proto mi takto zaměřené soutěže moc neříkají. Rozhodla jsem se to trochu napravit. I když za tyto soutěže nebude žádná finanční či bodová odměna, věřím, že si svoje příznivce najdou. Možná se nakonec i nějaká ta maličkost najde. Vždyť kdo ví.


Tak a abych to nezdržovala, zde je první zadání matematického kouzla. Doufám, že se pobavíte a těším se na Vaše řešení.


Zadání:
1)
Harry se rozhodl, že se tak trochu proletí na svém koštěti. Jeho výlet se protáhl. Nejprve letěl 100 km směrem na jih, potom 100 km směrem na východ a nakonec 100 km směrem na sever. Nakonec Harry přistál na tom samém místě, ze kterého vzletěl (a samozřejmě neulětěl ani metr na víc). Ze kterého místa na zeměkouli Harry vzletěl? (A těch míst je více než jedno).


2)
5 bystrozorů v čele s Alastorem Moodym zajalo 34 smrtijedů. A protože byl Azkaban již přeplněný, měli je dopravit do nového kouzelnického vězení, které leželo na ostrově. Takže je museli přepravit na ostrov v člunu, do kterého se vešlo vždy 9 lidí. Moody se rozhodl převézt zajatce tak, aby jeden bystrozor neměl pod dozorem více smrtijedů než 10 a aby je všechny převezli na pětkrát. Jak se to Moodymu podařilo? Jaký na to měl systém?


Kolik kol bude, to vám dopředu neřeknu, ale v každém kole budou dva úkoly. Svoje odpovědi prosím posílejte sovou, máte na to asi 3 dny, tzn. do pondělí 24.10.2011. Pak zveřejním hodnocení a zároveň další úkoly.


Takže si lamte hlavičky a doufám, že se budete bavit.
Safira Jane Bardotová


PS: zúčastnit se samozřejmě mohou úplně všichni....

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

A člun je kouzelný? Že by se na druhý břeh byl schopný vrátit sám? O:-)

Safira Jane Bardotová řekl(a)...

Nee, člun kouzelný není, to by to tam bylo napsané :-)

Anonymní řekl(a)...

No, počkat, to to tam spíše mělo být napsané, přeci jenom, jsme v kouzelné společnosti a to, že nějaká věc není kouzelná je zarážející, tedy by bylo vhodné na takovou skutečnost upozornit, aby se předešlo úrazu.
Fidík.

Safira Jane Bardotová řekl(a)...

nic se neděje, vzhledem k tomu, že to tam nebylo napsané, uznám samozřejmě i možnost, kdy kouzelník považoval loďku za kouzelnou...

Anonymní řekl(a)...

Saf, nedej se :) Fid jen zkouší, co mu projde ;) Pak bych mohla chtít i to, aby tam bylo napsané, že to není kouzelná zeměkoule, která má variabilnější poloměr :)

Queti

Anonymní řekl(a)...

jen to nech bez kouzelný loďky, jinak je to moc jednoduchý :))

Justin