pátek 24. srpna 2012

Jak šel čas s… Mrzimorskou věšteckou koulí madam Helgy


Kumbál každé z kolejí skýtá mnohá tajemství. Jedním z nich jsou bezesporu kolejní odměny, Mrzimor není výjimkou. I když předmět, který patří mezi mé nejoblíbenější vůbec, se tam dnes už vlastně nenachází. Za co mohli Mrzimorští kouli zasazenou ve stojánku oficiálně ve tvaru jezevce (i když mně spíše připomíná roztomilého medvídka) obdržet, a kdy se objevila v koleji vůbec poprvé? Prozradíme v následujícím článku…

Psal se školní rok Zima 2009. Koleji tehdy už druhým rokem kralovala primuska Felicitas Frobisherová, právě ona ve snaze motivovat studenty své koleje na začátku roku stanovila hranici 1200 bodů. Jednotlivci, kteří ji překročí, se měli dočkat překvapení. Toho se dočkali 26. 11. 2008 poprvé Sophia Glis Glisová, (tehdy zároveň kolejní nováček roku, dnes už velká vyštudovaná holka) a Andrea Caruca. A tak se Mrzimorská věštecká koule madam Helgy shledala se svými prvními držitelkami. Na cenu dosáhly poté i Francisa Ela Ferdehandová, Selena Enail Smithová a Iva WildDragon. Tím skončila éra rozdávání této odměny za bodové úspěchy.
Poté se koule na scénu dostala na konci školního roku Léto 2009. Tehdy ji jako dárek od koleje za úspěšné složení OVCÍ dostaly Elerin Portmenová a Oresta Vianueva. (Dnes už má kolej pro tuto příležitost speciální dárek, ale o něm třeba zase jindy).
Ve školním roce Zima 2010 se naposledy pokračovalo v éře rozdávání ceny vystudovaným. Tou šťastnou se tehdy stala Felicitas Frobisherová, která jich předtím tolik rozdala… Zároveň ji kolejní ředitelka poprvé věnovala kolejnímu nováčkovi roku, tím jsem tehdy už byla já a dočkala se tak své první kolejní odměny vůbec.
Létě 2010 byla koule po dlouhé době udělena uprostřed roku za spisovatelskou soutěž Žlutého Trimela Tajemství dvojčat. Za druhé místo ji tehdy dostala Alanise Olien Harlin, která si ji zasloužila i za jiné aktivity v koleji. Zdůrazňuji to z toho důvodu, že soutěž byla kolejními dárky honorovaná až příliš štědře, s odstupem bych to nazvala možná jako menší krizi cen v Mrzimoru… Na konci roku se pak už koule ke slovu nedostala.
O to vzácnější pak bylo její udělení na konci školního roku Zima 2011. Tenkrát bylo její udělování víceméně v mé moci. Společně s kolejní ředitelkou jsme se rozhodly, že ji opět budeme udělovat nejakčnějším nováčkům. Tehdy to byly Nicol Nash Orchidis, Magrápa Česneková a také současná primuska Samantha Ulvenová, která už první rok ukázala, že z ní něco bude.
Takto jsme pokračovali i v Létě 2011. Z řad nováčků ji dostaly Emily Moonová, mé patronče, Ciline Flameová a zamýšlena byla i pro Samanthu Am Chainless. Ta nakonec dostala vyšší ocenění - Mrzimorský jezevčí řád, udělovaný výhradně kolejní ředitelkou. Nicméně v tuto dobu kouli dostaly i některé starší osobnosti Mrzimoru. V prvé řadě Letitia te Tiba jako rozloučení s funkcí kolejní ředitelky a poděkování za to, co pro kolej udělala, následoval Paul Brewer za skvělé plnění funkce prefekta, stejně tak jako Nicholas McElen, jeden z nejlepších mrzimorských pokladníků vůbec. Když už jsme u těch pokladníků, tehdy kouli obdržela i pokladnice současná, Safira Jane Bardotová, za skvělé umístění v prestižní soutěži Mrzimorský machr. A konečně, poslední koule vůbec byla udělena Vendesouse Asio Otusové za celoživotní přínos mrzimorské koleji.


Jak vidíte, Mrzimorská věštecká koule madam Helgy se kutálela k aktivním studentům Mrzimoru dlouhých šest školních let. A já doufám, že se mi tímto článkem podařilo nejen potěšit všechny její držitele a ujistit je, jaký skvost mají v rukou, ale i vysvětlit, proč nesmírně ráda tahám kouli často u sebe…
                                                                                                                          Vicky Charmant

4 komentáře:

Samantha řekl(a)...

Moc zajímavý článek a pučný :) Už se těším na pokračování :)

S.

Nicholas řekl(a)...

úžasné! také se těším na další pokračování :)

Paul Brewer řekl(a)...

Super, Vicky!
A máš pravdu, že tehdy za Tajemství dvojčat bylo cen až moc (ale já jsem právě z toho vytěžil asi většinu odměn, chybí mi jenom dvě tuším)

Lucy Koralka řekl(a)...

Som si istá, že túto cenu som dostala aj ja, hoci si nepamätám už začo :D