čtvrtek 30. července 2009

Bábovka z Bistorty

Alanise Olien Harlin
Minule jsem Vám poradila, jak pomocí koktejlu z Rumexu vyléčit nemocné Mravenčím morem. Dnes bych Vás chtěla seznámit s receptem na Bábovku z Bistorty.

Potřeby:
Mudlovský prášek do pečiva (jiná možnost nám jaksi nezbývá)
Vanilkový cukr (pokud používáte jiný, klidně může taky být)
Tuk z hrabáka (na vymazání formy)
Hafoní mléko asi 200ml
300g výtrusů z vrby (to se používá místo mudlovské mouky)
2 vejce (nejlépe kohoutí)
120g nějakého cukru (nejlépe moučky)
kakao
lístky Bistorty – 50g
štáva z Bistorty – do hrnku

Příprava:
Mírně změklý tuk rozšleháme s vanilkovým cukrem a cukrem do pěny. Za stálého míchání přidáme žloutky z vajec, šťávu z Bistorty a lístky. Přidáme mléko (trošku si ale necháme ve sklenici) a větší část výtrusů z vrby (popř. mouky). Z bílků ušleháme tuhý sníh a zbylé výtrusy smícháme s práškem do pečiva, oboje střídavě přidáváme do těsta. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme kakao rozmíchané ve zbytku mléka, můžeme přidat i Bertíkovy fazolky. Hnědé a světlé těsto střídavě lijeme do formy. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, až nám zrůžoví, je vše hotové. Po vyklopení můžeme nějak dozdobit.

Bábovka se podává hlavně nemocným Pazubnicí, protože je ale velmi dobrá a také zdravá (protože pomáhá od průjmů), začala se běžně prodávat v obchodech. Člověk ale nikdy neví, co mu do toho namíchají a jestli tam vůbec dají Bistortu, proto je vždy lepší udělat si bábovku doma.

Pozn. redakce: Bistorta Major = rdesno hadí kořen / hadovník väčší je lékem na pazubnici, nikoli však na podobně se projevující veverčí zubzejdu! Na tu platí jen rulík (Atropa Beladona). Tomu byl před časem věnován náš článek z rubriky Zdravotní okénko, který najdete zde:

http://trimeles.blogspot.com/search/label/Zdravotn%C3%AD%20ok%C3%A9nko

Další pozn. redakce: Protože i recepty od Alanise mají léčivé účinky, zařazuji je nově zároveň i do osvětové rubriky Zdravotní okénko.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

jůůů...na tý fotce s Pazubicí i bez ní jsem já :-D

Pauline Elanorová