pondělí 20. července 2009

Aktuální čarointerview s panem ředitelem


Jeden rozhovor s panem ředitelem jsem už kdysi dělala, to jsem byla ještě začínající studentkou 1. ročníku a interview bylo určeno pro Muzeum Hogwarts, týkalo se tedy především historie školy. Tehdy jsem také pana ředitele ještě nijak moc neznala, a tak byly mé otázky spíš takové všeobecné. Dnes bych ráda zvolila osobnější a současnější téma – vrátíme se k nedávným narozeninám pana ředitele a zeptáme se například na prázdniny, Kachničku, Magíky, Kolodějovu pouť i Azkaban.

1. Přeji Vám krásný den, pane řediteli, mohu Vás krátce vyrušit a požádat o interview pro mrzimorský kolejní časopis? Mohu se zeptat, jak vlastně trávíte období školních prázdnin? Cestujete někam na dovolenou? Jak a kde si nejlépe odpočinete?

Dobrý den. Ach prázdniny, ty se po té radostnější stránce týkají spíše studentů, pedagogové musí naopak stihnout vše, co během školního roku nestihli, ať již jde o dokumentaci či jiné administrativní práce. A těch mám jako ředitel školy skutečně plno, tedy z toho velkého krajíce prázdnin zbude pro odpočinek poměrně málo. Velkou část prázdnin trávím právě ve škole, ke konci srpna se ovšem chystám a nenechám si ujít výjezdní seminář v Honorově a taktéž bych se měl zúčastnit odpočinkového zájezdu k Merlinovu moři. Doufám, že cestovní agentura PART mezitím nezkrachuje po vzoru mudlovských cestovek. Kde si nejlépe odpočinu? Popravdě někde jen tak ležet a nicnedělat není moc pro mě, takže bych to viděl spíše na nějakou cestu, na které je na co se dívat a všední starosti nechat za sebou.

2. Nedávno (8. července) jste oslavil narozeniny a při té příležitosti si starší studenti naší koleje připomínali doby, kdy jste byl kolejním ředitelem Mrzimoru právě vy.
Pro mladší děvčata a chlapce připomínám, že pan profesor Nimrandir Elénére šéfoval Mrzimoru jako jeho čtvrtý ředitel od školního roku Zima 2005 – tehdy se vystřídali během jediného školního roku 1. ředitelka Mrzimoru prof. Sefrenie z Ylary, 2. ředitel prof. Apofis de Corristo, 3. ředitel prof. Arthur Jacobs, 4. ředitel Nimrandir Elénére. (Dnešní ředitelka Letitia te Tiba byla tenkrát teprve studentkou, byla prefektkou Mrzimoru.) I ve školním roce Léto 2005 byl ředitelem koleje Mrzimor Nimrandir Elénére, později se ale stal (třetím) ředitelem celé Bradavické školy čar a kouzel a ve funkci kolejní ředitelky ho nahradila (tou dobou již fialová) prof. Letitia te Tiba.
Debatovali jsme, jakým dárkem bychom Vám mohli udělat radost, nakonec padla volba na Kachničkové pyžámko a společnou blahopřejnou báseň, na níž se podílela celá řada žlutých studentů. Měli jsme velikou radost, když nám madam te Tiba tlumočila Vaše poděkování, v němž jste vyjádřil také svůj zvláštní vztah k mrzimorské koleji. Hovořil jste o „koleji, v níž jde o něco většího a hlubšího, než mnohde jinde“. V čem vidíte zvláštní hodnoty žluté koleje? Mohl byste se podělit o nějakou zvlášť milou vzpomínku z doby vašeho ředitelování v Mrzimoru?

Dárek i báseň mi udělaly opravdu radost, bylo vidět, že nejde o dílo jednoho či dvou lidí, ale že se přidalo mnoho ostatních z koleje, čehož si moc vážím. A to je i jádrem pudla. Nejsem si vědom, že by nějaká jiná kolej byla ochotna nezištně věnovat tolik času a právě hromadného úsilí aby potěšila někoho jiného, který z té koleje je třeba i mnoho let pryč. A u Mrzimoru to není jen nějaká jednorázová snaha, vím, že se takto chová už od samého počátku a svou radost rozdává na všechny strany, a to je velmi cenné.
Milou vzpomínku? Mé působení v Mrzimorské koleji bylo během krize, kdy byla celá škola smazaná, a ustanovovalo se budování nové. V tu dobu vznikly prozatímní Hogwarts a již z toho je vidět, že to bylo období velice zmatené a bouřlivé. Přesto milou vzpomínku mám, a tou je současná kolejní ředitelka Letitia te Tiba, toho času ještě žlutá studentka, která po boku ostatních mrzimorských studentů svým odhodláním, nezlomností a umíněností byla žlutým sluníčkem zářícím naději uprostřed bouřkových mraků.

3. Vrátím se ještě ke Kachničkovému pyžámku. Moc nás potěšilo, když jste si ho hned v den vašich narozenin oblékl (moc Vám to slušelo! viz fotografie výše) a všimli jsme si, že i pod vaším obvyklým hábitem ho máte stále oblečené. Je zajímavé, že toto pyžámko pro Vás navrhla naše spolužačka Alanise Olien Harlin, která má narozeniny ve stejný den jako Vy – uvědomil jste si to? Pyžámko je Vám patrně pohodlné, chtěla bych se zeptat, zdají se Vám v něm také nějaké inspirující sny? Prozradíte nám nějaký?

Skutečně? Tak to mě opravdu nenapadlo, o to víc je tedy pro mne ono pyžámko cennější. To je opravdu zajímavá souhra… Inspirující sny se mi zcela jistě zdají a to nepřeberné množství, neboť v něm spím jako nemluvně a ráno je skutečně těžké vstát, natož se převléknout. Merlinužel, nějaká sudička mě musela kdysi obdařit svou náklonností, neboť již od časného mládí si ze snů nepamatuji skoro nic.

4. Když už je řeč o Kachničkovém pyžámku, musím se zeptat také na Kachničku samotnou. Ta se stala v Bradavicích už doslova legendou a již malí předškoláci vědí, že k panu řediteli patří tajemná gumová kachnička.
Já sama jsem se o Kachničku začala podrobněji zajímat až na začátku 2. ročníku, kdy jsme v předmětu Tajemství cizích řečí dostali od paní profesorky Rawenclav za úkol „prozkoumat a popsat zvyky gumové kachničky pana ředitele“. Prošla jsem tehdy celý archiv Denního Věštce, abych se o jejích zvycích a životě dověděla co nejvíce, protože ji znám jen tak od vidění, vlastně ani to ne, protože o Kachničce kdekdo mluví, ale málokdo ji na vlastní oči spatřil. Archeologickým průzkumem nejstarších vrstev školní nástěnky jsem zjistila spoustu zajímavých věcí, které by vydaly na samostatný článek (připravuje se), avšak nikdo pořádně neví, kdy se kachnička přesně objevila. Není jasně doloženo, jestli pan ředitel Elénére kachničku měl už v době, kdy se stal ředitelem. Předchozí ředitel Erasmus Irridae oznámil předání funkce nástupci 16.02.2005. Tehdy o kachničce nebyla ani zmínka. V říjnu 2005 se však už v tisku objevila zpráva, že byla kachnička unesena, takže tehdy ji už určitě měl a vědělo se o tom.
Cituji zprávu z DV: „17.10. 2005 Ředitelova gumová kachnička unesena.
Vyjádření pana ředitele Nimrandira Elenéra se nám nepodařilo zjistit. Podle důvěrných zdrojů se zhroutil a odmítá vylézt z pod vany ve své koupelně, kam se uchýlil.“
Kachnička byla však záhy nalezena a vše dobře dopadlo.
Prozradíte nám něco o původu Kachničky dnes? Jak a kdy jste ji vlastně získal? Co všechno pro Vás znamená? Proč je pro Vás tak důležitá?

Pokud si pamatuji, tak první setkání bylo při plavbě do Egypta. Onoho osudného dne mi zachránila život, když se loď, na které jsme pluli, potopila. Kde se tam tenkráte vzala, se mě neptejte, jisté je jen to, že od té chvíle se naše osudy propojily.


5. Všichni si povšimli nové vymoženosti – magíků, kteří ve škole probudili poněkud podřimujícího ducha soutěživosti. Také prázdninová Kolodějova pouť přináší studentstvu spoustu zábavy, i když se objevily i nějaké spekulace o osobě samého Koloděje, který má údajně v Prasinkách hledat úkryt před jakýmsi trestním stíháním…ale to budou nejspíš jen pomluvy. Je to opravdu zajímavé, jak velice se změnila atmosféra ve Velké Síni, kde létají vzduchem palačinky a zelený sliz, práší oprašky, fučí větrníky a zní hlučné frkačky, a to vše díky snaze studentů o získání magíků. Někteří si ale myslí, že je toho rozruchu až příliš, nelíbí se jim, když jim každou chvíli přistane na hlavě sliz či prach a volají po klidu. Co si o tom myslíte vy? Splnili Magíci Vaše očekávání? Chodíte se bavit na pouť?

Magíci měli za úkol rozproudit dění a zábavu, což se jim zřejmě povedlo. Neméně důležité je, že taktéž nabízejí možnost, jak určitým způsobem budovat a zdokonalovat své kouzelné já, nabízejí cestu dále, a to může být pro mnoho kouzelníků lákavé. Je pravdou, že teď může být ve Velké síni poněkud rušno, nicméně ono řádění je přechodnou záležitostí poutě, k níž trochu rozruchu prostě patří.

6. Nejčerstvější novinkou a také záhadou naší školy je, když to tak zjednoduším, „kauza Azkaban“. V uplynulých dnech propukla na škole podivná aféra kolem několika modrých studentek, které byly podrobeny vyšetřování a výslechu a jako zletilé dokonce uvězněny ve smutně proslulém kouzelnickém vězení Azkaban. Protože jsem byla pár dnů na prázdninových cestách, zatím se v případu moc neorientuji. Vlastně se nikde nic konkrétního nelze dovědět. Slyšela jsem, že dívky se přiznaly ke kanibalismu, doslova že „žerou nováčky“. Nešlo snad o pouhý žert?
Je uvěznění v nejtěžší věznici s mozkomoří ostrahou skutečně adekvátní? Jak dlouho tam mají studentky zůstat? Jsou už snad školní tresty málo účinné? Hrozí podobně tvrdé postihy i neplnoletým studentům? Mohl byste nám celou situaci nějak objasnit?

Informace o této kauze jsou kusé a ani já do ní moc nevidím. Azkaban má několik stupňů ostrahy a zmíněné studentky jsou umístěny v sekci, kde by s mozkomory neměly přijít vůbec do styku. Dle zpráv, které ministerstvo zveřejnilo, se dosud vede vyšetřování, v němž jsou obviněny z porušení zákonů kouzelnické společnosti. Jak dalece se jejich vina prokáže a co to bude znamenat pro školu, se ukáže až po pravomocném soudním rozhodnutí.

7. Prozradíte nám, jaké novinky můžeme ve škole čekat v budoucím školním roce? Snad to bude také něco příjemnějšího a pozitivnějšího, než vězení… Budou nějaké nové předměty, budou se dále rozvíjet Magíci, změní se něco v Prasinkách, budeme mít příležitost prožít nějaké dobrodružství? Chystáte pro nás nějaké překvapení? Bude se příští rok konat nějaká celoškolní soutěž, jako třeba Sedmiboj?


Pokud vše dopadne jak má, tak budou, jak předměty, tak Magíci, zde hlavně ti sezónní - vážící se k Vánocům a jiným událostem. V Prasinkách moc změn nebude, nicméně byl bych rád, kdyby se již konečně v tomto školním roce podařilo po dlouhých útrapách otevřít Godrikův Důl. Co se týká celoškolních soutěží, zde je to na štíru, po nedávných událostech se zřejmě bude teprve rozhodovat, zdali se vůbec tyto soutěže v budoucnu ještě pořádat budou, je mnoho pro a i mnoho proti. Nu, a když budou všichni hodní, tak možná přijde i to překvapení :-)

Přeji Vám pevné zdraví, mnoho sil a elánu do dalších let, doufám, že pro nás vymyslíte ještě zajímavých nápadů a že budete vždy obklopen dobrými přáteli a spolupracovníky, jakož i svědomitými a schopnými studenty.

Děkuji za přání i milý rozhovor, naviděnou na Hogwarts
Rozhovor připravila Sophia Glis Glisová

1 komentář:

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Pokud jde o případ studentek uvězněných v Azkabanu, snažíme se v něm zorientovat a přineseme Vám další informace; v době vydání článku byly 4 studentky již propuštěny a ve vězení zůstává jen jena dívka, známá jako EAN.