sobota 14. července 2012

Prázdninová letní fotosoutěž Žlutého Trimela - 1. kolo Léto 2012

Zdravíme všechny bradavické příznivce fotících krabiček - bez rozdílu barvy, věku i rodinného stavu! Jako již tradičně máme pro vás nabídku, jak byste mohli pěkně strávit prázdninové dny, kdy se třeba i trošičku nudíte - anebo naopak cestujete po světě a vidíte ledacos, co by stálo za zvěčnění. Naše letní fotosoutěž je určena pro všechny, kdo se rádi dívají na krásy světa přes objektiv fotoaparátu, kdo mají cit pro kompozici, oko pro originální záběr i čich na správný okamžik – ať už nosíte hábit kterékoli barvy, ať už jste nezařazení nováčci, zkušení mazáci anebo ctihodní profesoři, na vaše fotky se v redakci Žlutého Trimela náramně těšíme!

V létě nemusíme nikam spěchat, a proto si na první kolo vyhradíme čas až 

do soboty 4. srpna.

Kolo druhé pak bude trvat celý srpen a vyhlášení výsledků bychom se měli dočkat během prvního zářijového týdne. Téma pro 2. kolo bude zveřejněno 1. srpna (předběžně počítáme s tím, že podobně jako v 1. kole budou na výběr dvě témata).

Jaké budeme mít tentokrát soutěžní náměty? Zatím vám prozradím dvě témata pro 1. kolo:
1)     Jak už jsem řekla, léto je spojeno s cestováním všeho druhu. Ukažte nám tedy nějaký neotřelý záběr některého Dopravního prostředku.
Možná se vám zalíbily mudlovské vlaky, možná rádi cestujete létajícím autem, možná dáváte přednost klasickému koštěti anebo nenápadnému, avšak rychlému přenášedlu… možností je hodně, ale nezapomeňte, že nejde jen o volbu námětu, ale i o neobyčejný pohled, nebojte se zkusit neobvyklý výřez či detail. Můžete být ale i akční – pak možná využijete pohybové neostrosti, ale mělo by být jasné, že jde o záměr. Jinak neostré a rozmazané fotky docela pokazí dojem. Můžete být vtipní, můžete být poetičtí, to je zcela na vás!
2)     Druhým tématem, které nás v redakci napadlo, jsou Rozmary počasí. V protikladu k technickému zaměření, které se nabízí v prvním tématu (i když ho můžete pojmout i úplně jinak a překvapivě), počasí a přírodní síly vzdorují nejen mudlovským nápadům typu „poručíme větru, dešti“, ale mnohdy i našim snahám kouzelnickým. Do určité míry počasí meteorologickými kouzly ovlivnit můžeme, ale nakonec má přece jen příroda navrch. Máte rádi slunečno či zamračeno, procházíte se rádi v lijáku, fascinuje vás bouřka a vichřice? Milujete pohled na duhu? Bojíte se krupobití? Nebo ho snad sami sesíláte na pozemky nesympatických sousedů? To byste tedy neměli! Ale jestli se vám díky tomu podaří nějaký fascinující záběr, možná vám to odpustíme!

Pravidla soutěže jsou obdobná jako v předcházejících ročnících (tahle Letní fotosoutěž je už v Trimelovi čtvrtá!) anebo i v  Jarní fotosoutěži, takže pokud jste některou z nich sledovali, už to znáte. A jestli ne, tak pozorně čtěte dále:
Do každého kola můžete poslat jednu nebo dvě fotky. Když dvě, mohou být obě do stejného tématu anebo každá do jiného, rozhodně ale nezapomeňte uvést, do kterého své dílo hlásíte. Mohlo by se totiž stát, že bychom si nebyli jistí:)
Ke každé fotografii vymyslete zajímavý název a ke každé také napište krátký autorský komentář (max. 20 slov). Nezapomeňte, že vhodně zvolený název může vašemu snímku v soutěži hodně pomoci. Nezapomenete se podepsat svým kouzelnickým jménem a fotky do 4. srpna pošlete do redakce Žlutého Trimela trimeles@gmail.com (fotky posílejte v příloze, jako obrázky  jpg max. do 2 MB)

Po uzávěrce kola, tedy někdy kolem 5. srpna, budou všechny snímky zveřejněny v našem časopise, avšak bez jmen autorů! Obrázky budou označeny autorskými názvy a komentáři a seřazeny abecedně podle názvů. Jména soutěžících budou odtajněna (pro čtenáře i porotu!) až při vyhlášení výsledků kola

Následně proběhne dvojí hodnocení (bude trvat cca týden) – čtenářské formou hlasování v anketě a paralelně hodnocení poroty. Ta by měla tentokrát mít 6 členů – od každé kolejní barvy jednoho, dále jednoho profesora a jednoho nezařazeného nováčka. Zatím máme přislíbenu účast dvou porotců, čtyři ještě domlouváme – až bude porota komplet, seznámíme vás s ní zde v časopise.

Hodnocení poroty bude spočívat ve vytvoření žebříčku fotek, kdy každý porotce snímky seřadí a prvnímu udělí např. 15 bodů, pokud by bylo celkem 15 obrázků v daném kole a tématu. Pochopitelně, kdyby jich bylo 25, bude za 1. místo 25 bodů. Každé další místo pak obdrží o bod méně, až poslední bude mít 1 bod. Následně se body od jednotlivých porotců sečtou a vytvoří se celková samosčítací tabulka, v níž vykrystalizuje pořadí všech snímků.
Pokud jde o hodnocení ankety, bude ještě upřesněno, jak se bude započítávat do celkového pořadí celé soutěže (bude záležet n počtu účastníků a také na počtu hlasujících, jakou váhu bude mít počet hlasů).

Každopádně však v každém kole budou uděleny dvě věcné ceny: Cena poroty a Cena čtenářů (podle ankety).
Na závěr bude (začátkem září) vyhodnoceno celkové pořadí za celou soutěž a budou oceněna první tři místa. Zde už půjde o odměny opravdu hodnotné, takže máte o co bojovat! V průběhu léta vám prozradíme, na co se můžou vítězové těšit!

Na vaše kouzlofotky se těší Sophia Glis Glisová, šéfradaktorka ŽT

4 komentáře:

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Ještě je volné místo červeného a zeleného porotce. Ostatní barvy jsou již obsazeny:)

Anonymní řekl(a)...

Muzu v soutezi pouzit fotku, ktera jiz byla pouzita v jine soutezi? :)

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Ad Anonymní: Pokud to byla soutěž hogwartská, tak spíše ne - avšak i když nejlépe by bylo posílat snímky vytvořené přímo pro tuto letošní soutěž, můžete využít i něco ze svého osobního archivu, pochopitelně ale jen vaše "vlastnoruční" fotky.

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Stále hledáme zeleného porotce, ostatní místa v porotě jsou již zadána.