pondělí 29. srpna 2011

Kouzelníci v cizích krajích 2 – Irsko

Připravila Lilien Emity Meissed, mírně doplnila Sophia Glis Glisová
Ano, mluvili jsme o kouzelnickém státě, kterému mudlové dali jméno Irsko. Zamlčeli jsme vám z pochopitelných důvodů ještě  Irské moře. Irská vlajka je tvořena zelenou, bílou a oranžovou barvou. Na obrázku vidíte tradičního fanouška irského famfrpálového týmu, pomalovaného v národních barvách.  Hlavní město tohoto ostrova je Dublin. Jedno z nejkouzelnějších míst na ostrově. Oficiální jazyky v Irsku jsou irština a angličtina, přičemž převládá angličtina. Zajímavostí je, že více kouzelníků irského původu žije v cizích zemích, než v samotném Irsku.

Na počest sv. Patrika (žil asi 385-460 a stal se v Irsku prvním biskupem) se 17. března slaví po celém světě Den svatého Patrika. V Irsku je to národní svátek. Den sv. Patrika se spojuje především se zelenou barvou a s jetelovým trojlístkem (na kterém prý sv. Patrik pohanům vysvětloval Svatou Trojici).


Z významných kouzelníků irské historie bychom  mohli připomenout keltskou druidku Cliodnu - byla pozoruhodnou čarodějkou, která objevila magické vlastnosti kvetoucí rostliny zvané "moondew".

Pokud byste se chtěli s tamními kouzelníky domluvit, naučte se kouzelnickou angličtinu či irštinu. Věřte, že tady se vám bude hodit. Ale pozor, i zde v Irsku platí mudlovské peníze a když chcete jednat i s mudly, je dobré vzít si i mudlovské platidlo, v tomto případě Euro. Když se ale omezíte na kouzelnické obchody, vystačíte samozřejmě s galeony.

Irská krajina byla v historii z velké části přeměněna mudly. Původní lesy byly na většině území vykáceny již koncem 17. století, dnes jsou dominantní pastviny a pole.

Jak už bylo řečeno, v Irsku se nesetkáte s hady, ale dejte si pozor na ďasovce, jezerní démony, kteří mohou být agresivní. Naopak děsit vás nemusí pochmurně vyhlížející auguron, zvaný také irský fénix: jeho naříkavé houkání není předzvěstí smrti, jak se dříve soudilo, ale díky dlouhodobým výzkumům se zjistilo, že auguron svým zpěvem pouze oznamuje příchod deště. Od té doby přišel tento magický pták v Irsku do módy jako domácí prostředek předpovídání počasí, mnozí kouzelníci ovšem těžko snášejí jeho prakticky nepřetržité kvílení během zimních měsíců.



Jestli vás zajímá irské umění, nezapomeňte, že zde sídlili Keltové, kteří zde zanechali jedno z nejstarších umění - ornamentální rytiny v megalitických monumentech.

A to už je pro tuto chvíli vše… Kdybyste se o této kouzelnické zemi chtěli dozvědět více, není nic jednoduššího, než ji navštívit. C.A. PART sice zatím zájezdy do Irska nepořádá, ale třeba příští rok.. Kdo ví?

 

Správné odpovědi:

1. Julie Bílková (29.8.2011 1:08) - gratulujeme! Julie byla tentokrát ze všech nejbystřejší a navíc je stále ve střehu. Za odměnu jí posíláme Nadkolenky - na jakoupak kolejní barvu se jí asi přebarví? To jsme zvědaví:)
2. Ernie Cihlička (29.8.2011 1:27) - Merlinužel ani noční bdění panu Cihličkovi prvenství nezajistilo, ale bylo to těsné!
3. Vendesousa Asio Otusová (29.8.2011 7:49)
4. Isabella Anne Swan (29.8.2011 8:41)
5. Ciline Flameová (29.8.2011 9:12)
6. Safira Jane Bardotová (29.8.2011 9:42)
7. Nebelbrach Mechacha (29.8.2011 10:02)
8. Fides Fons (29.8.2011 10:38)
Úspěšným řešitelům, kteří ale neodpověděli jako první, posíláme jako cenu útěchy pár Bertíkových fazolek:) Děkujeme za účast!

Další hádanku uveřejníme zase zítra!
Sophia Glis Glisová

1 komentář:

Nicholas řekl(a)...

jé, irsko! *inlove*