pátek 26. srpna 2011

Kouzelníci v cizích krajích - 1. hádanka

V návaznosti na stěžejní téma letošního Letního výjezdního semináře jsme se rozhodli připravit pro vás populárně vzdělávací cyklus, který vás seznámí s národními zvláštnostmi a zvyky kouzelníků žijících ve více či méně vzdálených zemích. A také si u toho trochu zasoutěžíme!


Každá země bude představena ve dvou článcích – první část bude mít formu určité hádanky, bude obsahovat různé indicie, a kdo jako první pošle do mého sovince (tj. na adresu Sophia Glis Glisová) správnou odpověď (tedy o jaké zemi je řeč), získá drobnou odměnu a především dobrý pocit, že je ze všech nejbystřejší. Druhý den, nebo jakmile přijde alespoň jedna správná odpověď, bude zveřejněna druhá část článku, kde se dozvíte nejen název dané země, ale i další fakta o tamějších kouzelnících a magii.
Nachází-li se mezi váženými čtenáři znalec některé další kouzelnické země, který by byl ochoten zpracovat podobný článek, prosíme, aby se obrátil na naši redakci nebo přímo do mého sovince. Těšíme se na spolupráci.
První hádanku si pro vás připravila Vendesousa Asio Otusová. Děkujeme.
--------------
První tajemná země

Místním kouzelníkům se říká šamani. K usměrnění kouzel nepoužívají hůlky ze dřeva, na které jsme zvyklí my, nýbrž hůlky kostěné, neboť v jejich zemi je dřevo vzácností, zatímco z kostí se zde v minulosti vyrábělo téměř vše. Často žijí přímo mezi mudly bez toho, aby se nějak zvlášť maskovali a místní mudlové je ctí pro jejich znalosti a moudrost. Problém vyvstává až s mudly příchozími odjinud, kteří je považují za podivíny a blázny.

Nelibují si v okázalých obřadních róbách ani složitých magických doplňcích, jejich oblečení je z kožešin a doplňky, stejně jako veškeré kouzelnické pomůcky, jsou z kostí nebo jiných dostupných přírodnin. Své nejvzácnější magické artefakty vytvářejí z kovu a dřeva, neboť tento materiál je u nich velmi vzácný. Disponují hlavně s přírodními kouzly a uctívají řadu zvířat jako své magické pomocníky a průvodce. Přední místo mezi těmito zvířaty mají velcí savci z moře, kteří v minulosti představovali hlavní zdroj obživy pro nekouzelnické obyvatele této ostrovní země. 

1 komentář:

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Hádanka již byla uhádnuta, správnou odpověď a další kouzlofakta se dozvíte již zítra:)A pozítří bude další hádanka!