sobota 27. srpna 2011

Kouzelníci v cizích krajích 1.- Grónsko

 Zemí, kterou jsem se vám v úvodní části pokusila představit, je Grónsko.
Místní kouzelníkové – tedy správně šamani, doprovázejí mudlovské kmeny Inuitů, též Eskymáků, kteří tvoří většinovou a původní část populace, po staletí. Naopak dánští mudlovští kolonizátoři na šamany vždy pohlíželi s nedůvěrou, neboť si neuměli nijak vysvětlit síly, kterými vládli. Šamani svoji veškerou magickou sílu získávají z přírody, která je zde velmi drsná a podle našich měřítek chudá. Stejně jako jsou spoutáni s přírodou, jsou spoutáni i se svými psy, které využívají jako dopravní prostředek, nosiče břemen, ale i při lovu.

Za svoji pramáti považují dívku – kouzelnici Sednu, která vládne podmořským savcům, kteří se zrodili z jejích prstů. Prsty jí její soukmenovci odsekali, aby se nemohla držet loďky, když byla za trest hozena do oceánu. Pokud se Sedna rozzuří, uzavře všechny mořské tvory a rozpoutá bouři. Lidé nemohou lovit a hrozí jim smrt. Šaman se za ní musí vypravit na dno oceánu a přesvědčit ji ,aby tvory vypustila a ztišila bouři.

Šamani jsou také zdatnými zvěromágy a umí se proměnit do většiny místních zvířat, většinou však volí ledního medvěda nebo kosatku, zdá se že sobi a pižmoňové jim nepřijdou tak atraktivní. Jsou také velmi zdatní bylinkáři, umějí rozpoznat a využít magické a léčivé vlastnosti u všech druhů bylin, hub a plísní, které vyrostou během krátkého arktického léta.

 

Vendesousa Asio Otusová

P.S.: A kdo byl nejbystřejší ze všech a jako první uhodl, že byla řeč o Grónsku? Nebelbrach Mechacha, gratulujeme! Neb, ačkoli je hoch,  si potrpí na náušnice, a tak jsem mu jedny pěkné červené za odměnu poslala:)
S.G.G.

1 komentář:

Nebelbrach.Mechacha řekl(a)...

+pyšní se náušnicemi+