středa 23. března 2011

Když vás zrovna nepolíbí múza aneb Šablona na domácí úkoly

Vzhledem k tomu, že v mudlovském světě se pohybuji už pěknou řádku let, není pro mě novinkou, že není vše originál, jak se tváří. Vždyť každý z nás někdy opisoval v mudlškole (někdy i špatně) nebo si našel „námět“ někde na internetu... V podstatě je normální nechat se něčím inspirovat. V kouzelnické škole je to ovšem trochu něco jiného. Studentů tady není mnoho a opisovat se tedy nevyplácí. Co potřebujete? V podstatě nic, je to jednoduché, pergamen nebo nový dokument ve Wordu, psací potřeby nebo klávesnici a trochu času.
Proto jsem se rozhodla, že dám nahlédnout pod pokličku tomu, jak se dá zpracovat originální úkol bez toho, aniž by byl kouzelník nucen opisovat.
Buď se dostaví múza sama, nebo jí trochu pomůžeme. Když mám psát o bylinkách, najdu si na internetu stránku, kde jsou bylinky. Když zpracovávám popis skřítka jako z encyklopedie, najdu si popis nějakého zvířete. Články si prostuduji a mám představu, jak to má asi vypadat. Když mám psát vlastní názor, zapátrám ve své vlastní hlavě! Ovšem ono se špatně pátrá po názoru na věc, o které nic nevím. Proto si někde vyhledám alespoň základní informace, ty si přečtu a tím už si vlastně tvořím v hlavě svůj vlastní názor. Pak ho tedy stačí jen přepsat. Mimochodem velmi užitečné jsou poznámky, které si během čtení někam zapisujete. Určitě si nikdo z nás nezapamatuje vše, co ho napadlo a díky průběžným poznámkám nepřijdete o žádnou převratnou myšlenku, jež vás při čtení textu napadla.
No a teď už to chce jen trochu nadsázky. Kouzelnická rostlina, která umí omámit pouze černokněžníky, vysílá chapadla, na kterých má přísavky s jedem. Nebo svojí vůní vábí všechny kouzelníky na nektar a je smrtelně nebezpečná. Samotářský skřítek, malý, ale silný s velmi těžkou kostrou, který je mstivý a nesnáší kouzelníky. Popis bitvy, která ve skutečnosti neexistovala? Žádný problém! Najdu popis mudlovské bitvy a upravím ho do kouzelnické podoby. Sem něco přidám, tam zas něco uberu, zapojím kouzelnické tvory nebo nějakou sličnou kouzelnici, o kterou se válčí - a bitva jako z filmu je na světě.
Když mi dojde fantazie, mrknu okolo sebe, vidím psa (aha: oddanost, přítulnost, agresivita, ostré zuby, silné čelisti), orchidej (krásná vůně a květy, špatně se pěstuje, náročná, jedovatá), přítele (tichý, mlčenlivý, tvrdohlavý, vytrvalý), šaty (barevné, lehké, dejme tomu neviditelné, nebo že by tvořily nepropustný štít?). A mám vlastností a námětů nepočítaně.
Když už máme představu, není nic jednoduššího, než ji podle šablony (článku na internetu) zpracovat do konečné podoby. U rostlin se píše, kde žije, v jakých podmínkách, jak je vysoká, jaké má listy, co se k čemu používá, jak je užitečná atd. atd. U skřítků třeba zase kde žije, proč tam žije, jakou má povahu, jaké je jeho tělo, jak se chová ve skupinách a k ostatním kouzelnickým tvorům, jestli je ohrožený atd. atd. U bitev kdy a kde se odehrála, co bylo její příčinou, kdo s kým a proti komu válčil, kdo jen přihlížel, o co šlo a jak to všechno dopadlo.
No a naposledy název. Pokud mě název nenapadne hned, resp. předem, odvodím ho podle vlastností a informací, které jsem napsala předtím. Rostlina, která se umí proměňovat, no rozhodně bude proměnlivá, když vás zbaví dechu je dechberoucí, když na vás pošle blechy, je to bleškonoska. Když je skřítek nerozhodný, tak v jeho jménu bude vrtkavý, když má velké svaly a celkově je masivní, tak to klidně může být bouchač.
A tohle je v podstatě takový malý návod, podle kterého se můžete řídit pokaždé, když si nevíte rady. Ať už popisujete rostlinu, skřítka, bitvu, vytváříte kouzlo, přemýšlíte nad živly nebo popisujete nácvik nějaké kouzelné formule (tady vycházím z reálných zážitků, které jen přetvořím do kouzelnické podoby).
Doufám tedy, že Vám tento článek alespoň trochu napoví a pomůže a přeji vám, aby se vaše dílka líbila jak vám, tak profesorům. A když vás něco nenapadne hned a nejste schopni stvořit nic ani podle manuálu? No, v tom případě není nic jednoduššího než si napsat sovou o radu k některému ze stávajících spolužáků nebo najít někoho, kdo má už předmět za sebou a určitě vám poradí.
Takže ještě jednou hodně štěstí a bonusovým bodům zdar! :-)
Safira Jane Bardotová

Žádné komentáře: