úterý 28. září 2010

Kouzelná kuchařka: Bystřící dortíčky

Protože už se tu dost dlouho neobjevil žádný recept do Kouzelné kuchařky, rozhodla jsem se to znovu trochu rozjet. A jaký recept vám ukážu dneska?

Budou to Bystřící dortíčky.

Co na ně potřebujete? Pilně si pište, je potřeba přesně dodržet dávku i postup, jinak dortíčky nebudou chutné a už vůbec nebudou mít ten správný účinek.

  • 200 g semínek vrby mlátičky namletých na prášek
  • 50 ml převařené vody z Hannibalova jezera
  • 100 ml mléka z pampelišek
  • 100 g cukru (nebo čehokoli sladkého, co používáte na slazení)
  • jedna dávka Famfrpálového lektvaru obratnosti
  • 2 lžíce rozpustné kávy
  • kousek tuku z hrabáka na vymazání formiček
  • formičky na dortíky

100 g semínek a vodu z jezera smíchejte v jednu hmotu. Zvlášť si našlehejte mléko z pampelišek s 50 g cukru, až se to trochu napění, vlejte tekutinu do hmoty. Obě lžíce rozpustné kávy smíchejte se zbytkem semínek z vrby. Těsto pořádně promíchejte a nechte trošku nakynout, tento proces by měla semínka lehce urychlit. Mezi kynutím si připravte náplň z lektvaru. Smíchejte jej se zbytkem cukru (50 g). Kouzelníci, kteří dosáhli už 17 let (mudlové až od 18!), mohou přidat nějaký ten alkohol pro ten správný říz, možnost použití i trochy máslového ležáku. Pozor ale, aby náplň nebyla moc tekutá, popřípadě lze trochu přihustit semínky, nebo normální mudlovskou moukou.

Formičky si vymazejte tukem. Z těsta připravte malé bochánky, neměly by být ale tuhé, spíš měkké, aby se daly lehce roztáhnout. V bocháncích vytvořte důlek, který zaplníte fondánem... Vše si hezky umačkejte, aby to vypadalo hezky...

Plech s formičkami dejte na 20 minut do pece, případně si vypomožte pečícím kouzlem. Hotové dortíčky nazdobte, možnost použití lentilek, hoblinek čokolády, oříšků, či čehokoli jiného.

Dortíčky pomáhají soustředěnosti na učení, podporují aktivitu mozkových buněk a navíc skvěle chutnají!

Alanise Olien Harlin

Žádné komentáře: