pondělí 3. srpna 2009

K čemu je užitečná jedovatá houba?


Vicky Charmant to pro nás zjistila!
Entoloma sinuatum – tajemná bylinka prapodivného tvaru, která spíše než bylinu připomíná houbu. Při troše štěstí se dá objevit v Ďáblově jámě, ale jen málokdo tuší, na co se vlastně používá…

Tohle a ještě mnohem víc mi ochotně vysvětlila madam Letitia te Tiba, když jsem ji navštívala na ošetřovně. Udělala si na mě čas, i když zrovna léčila popálené nebo poskytovala rady při vaření lektvarů. Co jsem se od ní dozvěděla, si nyní můžete přečíst v následujícím rozhovoru. ;)

Madam Leti, nejdříve bych chtěla vědět, na co se vlastně Entoloma používá :)
p.p. Letitia:
Entoloma sinuatum, alebo Hodvábnica veľká či česky Závojenka olovová je dôležitý prípravok na liečenie tak trochu exotickej choroby - syndróm štebotavého kuraťa.
Vo svojej praxi ošetrovateľky som sa s touto chorobou stretla asi len raz, alebo dvakrát. Ale videla som zopár pacientov ešte ako mladá profesorka bez ošetrovateľskej praxe.

Je tato choroba přenosná z jednoho studenta na druhého? Kde se dá tato nemoc chytit?
p.p. Letitia:
Áno, je veľmi nákazlivá. Preto sú postihnutí hneď umiestnení tu v ošetrovni, kde je ovzdušie tak očarované, aby nikto nemohol dostať chorobu od iného.
No a kde sa dá syndróm štebotavého kuraťa chytiť... určite pre stretnutí s chorým, ak by nebol izolovaný na ošetrovni.
Myslím, že kedysi študenti priniesli toto ochorenie z lesa. Žil tam vtedy kŕdlik infikovaných prepeličiek (pravděpodobně hejno infikovaných křepelek, pozn. red), ale už to dali lesníci do poriadku.

Kdyby vypukla epidemie, jsou na hradě velké zásoby Entolomy? Nebo se máme bát? ;)
p.p. Letitia:
Skrátka, choroba prichádza nečakane. Často človek ani nevie, kde sa s nákazou stretol...
Ale hlavne - dávajte si pozor na vtákozobcov. V jednom zapadlejšom zákutí zakázaného lesa ich zopár majú... ale študnetov k nim z pochopiteľných dôvodov nevodia.
Zásoby máme tak akurát na pár prípadov... zatiaľ bohato stačia. Epidémii treba predchádzať.
Preto sú všetci chorí hneď izolovaní na ošetrovni, ako som povedala.
Ale verím, že ak by prišlo k hromadnejšej nákaze, požaidame ministerstvo o pomoc. Hádam pošlú pomoc ... v konečnom čase. - trošku sa zaspomína

Tímto bych moc chtěla madam Leti poděkovat za cenné informace.
Na závěr bych ještě ráda upozornila všechny hledače pokladů v jámě, že v případě nalezení jakékoli bylinky je možné ji věnovat přímo madam Leti, která pro ni určitě najde v brzké době využití. ;)

Žádné komentáře: