úterý 19. června 2012

Jarní fotosoutěž - 6. kolo: Drobnohled a Čokoláda. Vyhodnocení!

Dnešní téma soutěžící docela zaujalo, přišlo nám 12 fotek od sedmi autorů (resp. od šesti slečen z Mrzimoru a jediného pána, ex-žlutého prof. Nicholase). Pět z nich se pochlubilo dvěma obrázky, dvě autorky se spokojily s jediným, shodou okolností to byly jediné dvě fotky na téma Čokoláda, a tak jsme obě kategorie v hodnocení spojili a hodnotilo se obojí dohromady. Drobnohledem se naši soutěžící podívali vesměs do světa přírody: bylo tu zastoupeno rostlinstvo i živočišstvo, avšak nikoli už „svět předmětů“, ačkoli i ten by mohl přinést zajímavé pohledy. No a co se líbilo nejvíce?


Pokud se jedná o anketu čtenářů, 37 hlasujících se dosti názorově rozprostřelo a vítězný snímek Kousek přírody od Dairine von Cartage obsadil 1. místo s osmi hlasy, což představovalo zhruba 21 % účastníků ankety.
Gratulujeme, Dairi -  a můžeš se těšit na odměnu!

  
A co porota, shodla se názorově s hlasujícími čtenáři?
Jediné dvě fotky, které se umístily stejně u čtenářů jako u poroty, byly na 2. příčce Včelka od Vey Sophie Williams a na 3. (resp. 3.-4.) Florondono od Nicholase McElena. Vítězný snímek ankety se ale u poroty dostal až na 8. místo, naopak Profesorská květina rovněž od Vey Sophie Williams, která nakonec vyhrála v hodnocení poroty, byla u čtenářů až na 5.-6. místě. 


V tomto kole se nedá žádná z fotografií označit za vysloveného favorita, pěkných záběrů tu bylo víc a rozdíly v celkovém součtu bodů jsou nakonec dost malé. Otázka také byla, jak moc zblízka se musí fotograf podívat, aby to byl opravdu Drobnohled... Každé porotkyni se nakonec úplně nejvíc líbilo něco jiného a co jedné připadalo vynikající, jinou mnohdy nezaujalo skoro vůbec (některé fotky asi také doplatily na záporný vztah některých porotkyní k housenkám či koním…), takže to pak danému obrázku ubralo na bodech i pořadí, ačkoli pro někoho jiného to byl třeba ten „nej“…
K vítězství v bodování poroty tedy gratulujeme Veince a stejně jako Dairine se může těšit na nějakou pěknou odměnuještě upřesníme, aby děvčata nedostala něco, co již vlastní. Každá z nich si může vybrat na PU cokoli v ceně cca do 10 srpců a já jim to koupím:)


No a pokud se podíváme na celkovou soutěžní tabulku po zapsání dnešních výsledků, na 1. místě se s velkým náskokem stále drží vynikající Vea Sophie Williams (ta už má takový náskok, že se zdá, že by ji už neměl nikdo ohrozit – pokud ovšem nepoleví v posledním kole!), na druhém pak rovněž skvělá pravidelná účastnice Elizabeth Gibsonová. Na místo třetí v celkovém průběžném pořadí se probojovala Ciline Flameová. Další místa se ovšem bodově zas tak výrazně mezi sebou neliší a myslím, že to ještě může být napínavé i pokud jde o 2. a 3. příčku – i na ty by mohl po závěrečném útoku v 7. kole někdo proniknout! Vždyť třeba taková Dairine se v 6. kole účastnila naší soutěže úplně poprvé a díky výbornému výkonu se vyhoupla na pěkné celkové 6. místo! Stejně tak třeba pan Nicholas by se mohl posunout o hodně výš. Bude to prostě ještě napínavé.


Fotky do 7. kola ale určitě posílejte i vy, kdo jste se třeba dosud neúčastnili anebo třeba  jen jednou a víte, že na celkové „zlato“ to už nebude. To přece vůbec nevadí! Důležité je zúčastnit se a potěšit ostatní svými fotografiemi.  Drobné odměny nakonec pošleme úplně všem, samozřejmě pro první tři místa to ale bude něco extra!

Téma závěrečného 7. kola je Za svitu slunce či luny a/nebo Magická sedmička a termín uzávěrky je neděle 24. června.  Můžete poslat jako vždy max. dvě fotky. Více najdete v článku o kousek níže v ŽT.

Komentáře poroty:

1. místo (44 bodů) – 
č. 9. Profesorská květina / Vea Sophie Williams
- Každá květina v sobě lásku skrývá, však objeví ji pouze ten, kdo se kolem sebe dívá
Angelica Arless:   8 bodů - Nádherná, takovou bych jednou chtěla na zahradě v GD :-)
Jostein Lauierová:   9 bodů – Tady se mi hrozně líbí ta skalka, úplně krásně ladí s fialovou květinkou. A na té květince jsou krásné ty žilky. Super!
Lilien Emity Meissed:  12 bodů - Tahle fotografie je velice zajímavá! Nevím, jak to popsat. Makro je skvěle vyfocené, barvy jsou úžasné. Co víc si přát?
Esperanza Milagrosa:   7 bodů - Parádní fotka! Kytičky v šutříkách, to je vždycky takové kouzelné.
Lili Smeaglová:  8 bodů - Líbí se mi ten popisek:) myslím, že se fotka povedla.

           
2. místo (41 bodů) – č. 11. Včelka  / Vea Sophie Williams
- Včela ví, z kterých květů má sbírat med
Angelica Arless:   7 bodů - Líbí se mi, jak se Vám povedlo zachytit včelku dřív, než odlétla.
Jostein Lauierová:   10 bodů – Podle mě je opravdu umění vyfotit včelku! Prostě povedené a velká šikovnost!
Lilien Emity Meissed:   10 bodů – Nádherné makro! Krásně zachycená včela s květinou. „Nepodstatná“ louka je zachycena, víme, že je tam, ale neruší nám podívání na hlavní objekt snímku. Chválím i úhel zachycení.
Esperanza Milagrosa:   2 body - Hmyz to trošku odnesl v pořadí, ale fotka je to pořád pěkná +mrkne+
Lili Smeaglová:  12 bodů -  Krásná fotka - jak kompozice, tak zaostření a stejně tak barvy; úplně z ní cítím začínající léto.


3. místo (40 bodů) – č. 1. Florondono / Nicholas McElen
-  Rudá vášeň věčnosti
Angelica Arless:   5 bodů - Tohle kouzlo umím x-D Ale ty červené jako na potvoru chodí nejméně. Květinka sice není věčná, ale je pěkná :-)
Jostein Lauierová:   8 bodů – Je to moc pěkná květinka. Rozhodně povedená fotečka!
Lilien Emity Meissed:   8 bodů - Pěkně zabraný snímek. Opět budu vychvalovat ostrost barev. Líbí se mi i zachycení květiny z tohoto úhlu.
Esperanza Milagrosa:   12 bodů - Tak tohle mně naprosto dostalo! Rudá je prostě moje +mrkne+
Lili Smeaglová:  7 bodů -  Na fotce se mi líbí ty barvy a zaostření na střed.
           
4. místo (38 bodů) – č. 2. Flower Power! / Nicholas McElen
- Skrytá říše dlouhotrvající radosti
Angelica Arless:   12 bodů - Velmi krásné, doufám, že je to práce fotografa. Rozhodně tohle ze všech vydrží nejdéle!
Jostein Lauierová:   4 body – Tady prostě mě to moc mrzí, ale nemohu dát více. Absolutně tam mému pohledu vadí to párátko zapíchnuté do květinky. Nevím, možná to mělo být schválně, ale mně to tam prostě nesedí.
Lilien Emity Meissed:   2 body - Zde mě nejvíce zaujal název, to se musí nechat. Ale jinak ve mně tento snímek nevyvolává žádné pocity. Ač mám pocit, že jsem tuhle květinu a párátko někde viděla. Ale to kdo ví. +směje se+
Esperanza Milagrosa:   10 bodů - Báječný  název a skvělý nápad!
Lili Smeaglová:  10 bodů -  Vždycky se mi hrozně líbily tyhlety výzdoby domu, navíc je to krásně zachycené a správně zaostřené:)


5. místo (36 bodů) – č. 6. Moje posila / Sophia Glis Glisová
– Čokoládový doping pomáhá proti chmurám a dodává sílu třeba při psaní závěrečných esejí
Angelica Arless:  9 bodů - Vypadá to tak lákavě, až na ni mám chuť :-)
Jostein Lauierová:   6 bodů – Jééé, úplně mi tahle fotka udělala chutě. Moc pěkně povedená čokoládka. A líbí se mi i ten talíř, na kterém to je. Vypadá to, jako by byl udělaný z nějakých bonbonů.
Lilien Emity Meissed:   7 bodů - Výborně! Aspoň někdo zachytil ten úžasný pokrm jménem čokoláda! Ten barevný talíř tomu dodává šmrnc. Možná bych volila trochu jiný úhel focení, ale i tak pěkná fotka.
Esperanza Milagrosa:   9 bodů - Čokoška mně vždycky zaujme, skvělé.
Lili Smeaglová:  5 bodů - Líbí se mi ta fotka a ta čokoláda, mňam. Jediné, co mě štve, je, že něco takového nemám doma:D


6. místo (34 bodů) – č. 8. Ošklivé káčátko / Dairine von Cartage
-  …a pak z káčátka bude vznešený motýl...
Angelica Arless:   1 bod - Já se omlouvám, ale mě ta housenka přijde ošklivá O:-) Jak z ní trčí ty štetiny, brrr.
Jostein Lauierová:   7 bodů – Úplně zbožňuju takovéhle potvůrky. Jsou na focení makra jako stvořené. Moc povedená fotka.
Lilien Emity Meissed:   9 bodů - Výborně! Krásný nápad a krásný snímek. Opět je tu ta veselá zelená a do toho úžasná housenka.
Esperanza Milagrosa:   6 bodů - Tohle je sice fuj housenka, ale když si to nepřiznám, je to krásný malý kartáček.
Lili Smeaglová:  11 bodů -  Líbí se mi housenky a na téhle fotce jí to opravdu sluší. Pamatuju si, že když jsem byla malá, měla jsem tyto housenky na ruce, nějak se naštvaly a postříkaly mě, poté mi natekly obě ruce a hrozně to štípalo:D


7. místo (33 bodů) – č. 12. Žluté kvítí / Ciline Flameová
- Některé květiny při bližším pohledu vypadají opravdu zajímavě
Angelica Arless:  2 body - Pěkná květinka, více bodů už ale na ni nemám. Merlinužel.
Jostein Lauierová:   11 bodů – Přesně takové fotky květin se mi fakt líbí. Moc pěkná a povedená fotka. A žlutá ke všemu :)
Lilien Emity Meissed:   3 body - Líbí se mi detail na prostředek květiny, ale jinak mi tam chybí nějaká podstata snímku.
Esperanza Milagrosa:   8 bodů - Moc pěkný záběr na detaily. Zdařilé foto.
Lili Smeaglová:  9 bodů -  Líbí se mi kontrast mezi středem květinky a okvětními lístky, navíc je tu vidět i květy v pozadí.
           

8. místo (31 bodů) – č. 4. Kousek přírody / Dairine von Cartage
- Něco z makrosvěta paní Sněžky
Angelica Arless:   3 body - Možná, že z jiného úhlu by mě ta šiška zaujala více, kdyby byla více i vidět větvička, například při focení ze strany.
Jostein Lauierová:   12 bodů - Můj jednoznačný vítěz. Naprosto povedené makro! Opravdová nádhera!
Lilien Emity Meissed:  11 bodů – Ty barvy! Zelená na snímcích vždycky vyčaruje takovou tu veselost a ta šiška tomu dodává ten šmrnc. Líbí se mi jak je fotografie barvitě ostrá, ač je to makro.
Esperanza Milagrosa:   3 body - Maskovaná kytička v podobě šišky (je to tak, že ano?;-)) je fakt skvělá.
Lili Smeaglová:  2 body - Fotka se mi líbí, protože tu je krásný rozdíl mezi tou krásnou hnědou na šišce a tou zelenou na jehličkách.
           

9. místo (30 bodů) – č. 10. Sladké nade vše / Adriana Bella Lee
– Co dodat? Prostě mňam!
Angelica Arless:   bodů - To je jistě mňam, troška více aranžmá by udělala ještě více :-)
Jostein Lauierová:   5 bodů – Další chutě :) Proč jen proč mi to děláte? Prostě sladká mňmka. Pěkné!
Lilien Emity Meissed:   5 bodů - Och, další sladké potěšení. Chválím, že autor zvolil jak hnědou, tak bílou čokoládu. Líbí se mi i rozprostření snímku.
Esperanza Milagrosa:   11 bodůHodně jsem se rozhodovala, čemu dát přednost, jestli červené a nebo sladkému! Báječná fotka
Lili Smeaglová:  3 body -  A další provokující fotka, ach jo!
           

10. místo (25 bodů) – č. 5. Labuť / Elizabeth Gibsonová
- Labutí nádhera zblízka
Angelica Arless:   11 bodů - Labuť takto z blízka není snadné vyfotit, cítí se mnohdy ohrožené, proto si zaslouží body, jež dávám
Jostein Lauierová:   2 body –  Jako fotka moc pěkná, ale taky mi to moc nesedí do makra. Přece jen, labuť je dost velká potvůrka. Ale jako fotku chválím.
Lilien Emity Meissed:   6 bodů - Labutě jsem vždycky obdivovala, i když ve mně budily respekt. Fotografie se mi sama o sobě líbí, ale něco mi tam chybí.
Esperanza Milagrosa:   5 bodů -  Moc pěkné, takhle zblízka!
Lili Smeaglová:  1 bod - Labuť se mi líbí, ale přijde mi, že fotce bere kouzlo to šedivé pozadí…  

11. místo (21 bodů) – č. 7. / Ciline Flameová
- Trošku jiné vlasy...
Angelica Arless:  10 bodů - Tak tohle jistě splňuje zadání Drobnohledu. Velmi povedené.
Jostein Lauierová:   3 body – Jako skvěle zachycení makra! Jen mi to nepřijde ničím zajímavé. Je to trochu škoda. Kdyby tam třeba byla ještě květinka zasazená nebo něco, prstýnek třeba. Určitě by to obohatilo.
Lilien Emity Meissed:  1 bod – Zde oceňuji nápad, ale ta fotografie mě neoslovila. Možná, kdyby toho na té fotografii bylo více, než jen kus hřívy… ač makro a tedy nějaký ten drobnohled to je. +usměje se+
Esperanza Milagrosa:  1 bod - Koníček je koníček, ty já asi neocením, ale je to moc nápadité.
Lili Smeaglová:  6 bodů - Mám ráda koně, tahle fotka je krásná, líbí se mi ten přechod barev ve hřívě.
 12. místo (17 bodů) – č. 3. Jarní větývka / Elizabeth Gibsonová
- Pohled vzhůru do jarního slunce
Angelica Arless:  4 body - Máte to pěkně zaostřené na tu větvičku, přijde mi ale trochu chudá, chuďátko.
Jostein Lauierová:   1 bod – Moc mě to mrzí, ale tohle není moc drobnohled nebo makro. Moc mě to ani nezaujalo.
Lilien Emity Meissed:   4 body - Na tomto snímku se mi líbí ozáření sluncem, dodává to takový šmrnc.
Esperanza Milagrosa:  4 body - Nevšední podívaná, moc krásně vypadající „květinka“.
Lili Smeaglová:  4 body - Líbí se mi tu ten kontrast zelené z listů s nebeskou modří.

2 komentáře:

Letitia řekl(a)...

Môj favorit bola tá šiška (č.4) - páči sa mi netradičný pohľad a skratka (práve to, čo neoslovilo porotkyňu Angeliku). :)
Húsenica (č.8) a "Žluté kvítí" (č.12) sú tiež krásne. Ten kvet pôsobí krásne priestorovo.

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Ach, zdravíme Vás, madam Leti, a děkujeme za názory! Nechcete se také zapojit alespoň do posledního kola?