neděle 22. ledna 2012

Jak si vydělat?

Další rady pro čerstvé nováčky přináší Elizabeth Gibsonová, šikovná absolventka 1. ročníku Mrzimoru.

Existuje mnoho způsobů, jak si lze vydělat galeony nebo aspoň srpce. Takže bych vám ráda aspoň popsala ty nejosvědčenější způsoby a tipy, jak na to.

Soutěže

Zaručeně nejvýnosnější způsob, jak si vydělat, je účast v soutěžích. Najdete je v pravém menu, v rámečku Další aktivity, pod odkazem Soutěže. Po rozkliknutí odkazu se zobrazí přehledná tabulka se všemi aktuálně vypsanými soutěžemi.

V prvním sloupečku jsou názvy soutěží, ve druhém jejich stav. Pokud je v tomto sloupečku u nějaké soutěže žluté kolečko s žárovičkou, znamená to, že soutěž je nová, tedy byla vypsána dneska. Pokud tam je šedé kolečko s hodinami, je to speciální rychlosoutěž a pokud tam uvidíte zelené cosi, tak jste soutěž již odeslali.

Ve třetím sloupci najdete odkazy na bližší info o soutěžích. V infu najdete všechny potřebné informace – od kdy do kdy soutěž trvá, kdo jí zadal, celé zadání soutěže, jakou odměnu můžete dostat, kolik můžete poslat vypracování a pro koho je soutěž určena.

Ve čtvrtém zjistíte, do kdy soutěž trvá. Platí, že i v den ukončení soutěže můžete své vypracování ještě odeslat – do půlnoci. Takže pokud soutěž trvá například do 31.1.2012, ještě tento den ji můžete odeslat, ovšem vteřinu po půlnoci už byste měli smůlu... V případě rychlosoutěží tam je čas, do kdy lze odesílat vypracování.

V posledním, pátém, sloupci se píše to, co můžete najít i v infu, tudíž to, pro koho je soutěž určena.

Jaké soutěže jsou vypisovány?

Vypisovány jsou různé typy soutěží (psací, kreslicí, vyhledávací, hádanky...), takže každý si určitě najde to, co mu vyhovuje nejvíce. Ale je dobré se pokusit například o kreslící soutěž i přesto, že zrovna nejste Leonardo da Vinci. Každý alespoň pokus se ocení a po několika takovýchto soutěží jistě poznáte, že tužku už držíte mnohem jistěji než před odesláním první soutěže.

Jak odeslat soutěž?

Odkaz na admin, odkud soutěž můžete odeslat, najdete jak v infu (je to ten odkaz úplně dole) nebo přímo pod tabulkou, kde ale musíte zvolit, jakou soutěž odesíláte – na rozdíl od první možnosti.

Kdy dostanu srpce?

Srpce dostane poté, co vaši soutěž ohodnotí zadavatel a odměnu posléze schválí supervizor soutěží. Kromě srpců můžete, ale dostat i body. To ale až poté, co budete zařazeni do koleje a pouze během školního roku. (Pak ovšem je žádoucí, abyste soutěže co nejvíce vypracovávali za body a podpořili tak svou kolej v boji o školní pohár - pozn. redakce.) Pokud se nemůžete rozhodnout mezi srpci a body, můžete si vybrat třetí možnost – odměnu půl na půl, kdy dostane jednu polovinu tvořenou body a druhou tvořenou srpci. (Dejte ale pozor - u některých soutěží je dána jen jedna možnost a pokud je soutěž pouze za srpce a vy požádáte o body nebo „půl na půl“, nedostanete nic - pozn. redakce.)

Brigády

Brigády jsou vlastně soutěže, za které může dostat pouze srpce. Najdete je hned pod soutěžemi ve zvláštním rámečku. Odměnu za ně dostanete, pouze pokud bude vaše dílo zveřejněno. To znamená, že pokud odešlete knihu do knihovny na e-mail uvedený v infu brigády a posléze odešlete žádost o proplacení, dostane odměnu pouze v případě, že vaše kniha bude opravdu zveřejněná a ostatní si ji budou moct přečíst v knihovně.

Zároveň pod brigády patří psaní do Denního věštce či do čítárny Sub Salix.

(Pozn. šéfredaktorky: Psaní pro Denního věštce vám můžeme doporučit, za kvalitní články toto periodikum platí opravdu dobře. Rovněž se ovšem můžete zapojit do některého kolejního časopisu, to sice nepatří pod školní Brigády, ale i zde si většinou na nějaký ten srpec můžete přijít. Žlutý Trimeles připravuje již brzy vyhlášení speciální akce pro píšící nováčky – sledujte nás!)

Žlutá tlapa

Ve Žluté tlapě si moc vydělat nemůžete, ale každý svrček se hodí. Najdete ji v Prasinkách, odkaz na ní je jak v pravém „prasinkovém“ menu, tak i v tom prostředním. Při vstupu si zvolíte brigádu, kterou po odkliknutí vykonáte a ihned získáte několik svrčků.

Brigádu tady ale můžete mít pouze jednou za dva dny, platí tam totiž přísné předpisy Kouzlozákoníku práce :)

Elizabeth Gibsonová

Žádné komentáře: