pondělí 23. listopadu 2009

Na škole sa porušujú základne ľudské práva?

Lucy Koralka

Určite si väčšina hradu všimla poblednutých, obviazaných študentov Zmijozelu. Tí už niekoľko dní okupujú pravidelne ošetrovňu, kde sa chodia liečiť z omrzlín 2. stupňa. Čo spôsobilo chorobnosť v tejto koleji? Kto je na vine?

Na svedomí to má vyhasnutý krb v zmijozelskej kolejnej miestnosti. V období, kedy by mali byť miestností najviac vyhriate, prišla táto katastrofa. Oheň zmizol a s ním aj príjemné teplo. Ako je niečo také možné? Sú na vine študenti, ktorí nedostatočne prikladali do krbu? Načo potom máme domácich škriatkov, ktorí sa majú starať o poriadok v kolejných miestnostiach?

Získala som vyhlásenie jedného svetoznámeho stavbára krbov: „ Väčšinou pri stavbe kúzelníckych krbov využívame kúzlo večného ohňa. Viete, kúzelníci sú pomerné leniví ľudia a toto kúzlo umožní, aby oheň stále horel a nikdy nevyhasol. Potom niečo také, ako sa stalo u vás na škole, nie je možné. Samozrejme radi ponúkneme naše služby, aby oné kúzlo večného ohňa bolo prevedené na vašich krboch.“

Môžeme dúfať, že riaditeľstvo našej školy využije tieto služby a tým nám študentom uľahčí život a predíde takýmto nebezpečným situáciám.

Keď si prečítame vyhlásenie práv detí (kde väčšina študentov hradu patrí), narazíme na kapitolu, kde sa jasne uvádza, že študenti majú právo na to, aby sa učili a bývali (prípad intrákov – čiže našej školy) v príjemnom a životne vyhovujúcom prostredí. Takáto podmienka napríklad je stála teplota nad 18 stupňov. Podarilo sa mi zistiť, že teplota v zmijozelskej miestnosti po vyhasnutí krbu bola dosť nízko pod dovoleným limitom. Nemalo by riaditeľstvo v tejto situácií zasiahnuť? Dúfajme, že sa nájde iný a rýchlejší spôsob na rozhorenie krbu, než výprava za Ohnivcom do lesa. Že by to kúzlo večného ohňa?

1 komentář:

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Rozhodně nesouhlasím! To bychom tu mohli za chvíli mít nějaké ty mudlovské radiátory! Myslím, že je velice dobré, že jsou studenti vedeni k pracovitosti a odpovědnosti, a pokud jde o výpravy do lesa (třeba za Ohnivcem), bývá při nich spousta dobrodružství a legrace, takže si myslím, že by o to zelení rozhodně nechtěli přijít:)