úterý 6. září 2011

Kouzelníci v cizích krajích 4 – Nový Zéland

Která země to tentokrát byla? Ano, Nový Zéland! Nebelbrach Mechacha vám o něm prozradí mnoho dalších zajímavých faktů.



Nový Zéland se nachází v jihozápadní části Tichého oceánu. Jeho název původně zněl Nova Zeelandia, což bylo odvozeno od názvu nizozemské provincie Zeeland. Později ho poangličtil na New Zealand James Cook. Jeho autochtonní obyvatelé se nazývají Maorové. Neví se, jak svou zemi původně nazývali. Není ani známo, kdy sem tito mocní kouzelníci dorazili. Oni sami o Novém Zélandu vypravují toto:

Polobůh Maui se vydal na ryby. Vytáhl magický háček (vyřezaný z čelisti své babičky, která byla čarodějnice), uvázal na něj návnadu, již potřel krví z vlastního nosu, přivázal ho k provazu a hodil ho do vody. Ulovil obrovskou rybu. Z této ryby se stal Severní ostrov Nového Zélandu, zvaný maorsky Te Ika a Maui (Mauiho ryba). Jižní ostrov se maorsky nazývá Te Waka o Maui (Mauiho člun).

Maorové prý původně žili v Polynésii na místě, kterému říkají Hawaiki. Prvním člověkem, který doplul na Nový Zéland, byl jejich legendární mořeplavec Te Kupe. Právě on zemi nazval Aotearoa. Kdy přesně sem připluli historičtí Maoři, není jasné, ale ve 14. století už tu byli. Na ostrovech se zařídili po svém, přivezli nová zvířata (původně zde kromě netopýrů nežili savci) a vypálili hodně lesa, aby získali půdu. Vyhubili například třímetrového nelétavého ptáka Moa, přežil aspoň pták kivi.

Maoři žili v kmenech. Když se jim začalo nedostávat půdy, vypukly mezi nimi války. Od té doby jsou národem bojovníků.

Mezi tradiční maorskou kulturu patří legendy a epické písně. Její nejznámější součástí se ale stal tanec haka, hlavně kvůli novozélandskému ragbyovému týmu (zvanému All Black), který ho dodnes používá k zastrašení soupeřů.

Zastrašují ovšem často i svým vzhledem, protože se rádi tetují. Většinou mají symboly nebo ornamenty na stehnech a ramenech. Dodávají jim sílu a chrání je před zlými mocnostmi. Nenosí je však jenom na těle, ale zručně vyrábějí také amulety v jejich podobě, například ze dřeva nebo kostí. Mezi tradiční vzory patří:
koru (symbol nového života),

hei matau  (symbol štěstí, hlavně při cestování přes moře),

tiki (symbol plodnosti),  
nebo pikorua (symbol přátelství).
Pokud si s vámi Maor bude chtít třít nos, buďte rádi. Vyjadřuje vám tím přátelství, navíc se tím spojí vaše síly a budete spolu mocnější.

Příjezd Evropanů znamenal pro Maory katastrofu. Bílí osadníci s sebou přivezli nemoci, vůči nimž byli domorodci dlouho bezbranní, a tak vymírali. Naštěstí jejich kouzelníci nakonec našli způsob léčby, ale od té doby je maorská populace značně zdecimovaná. Navíc jich hodně umřelo v bojích s novými osadníky.

Už jsme se zmínili, že na Novém Zélandu žije mnoho zvláštních živočichů. Kouzelníky určitě nejvíc zajímá novozélandský opálooký drak.
Nesídlí v horách, jako jiní draci, ale v údolích. Je střední velikosti (od dvou do tří tun) a velmi krásný. Má perleťově duhové šupiny a lesklé mnohobarevné oči bez zorniček. Chrlí nesmírně intenzivně rudé plameny. Není moc agresivní, ale samozřejmě je to lovec. Koncem 70. let minulého století mu v Austrálii, kam často dolétá, připisovali zabití velkého množství klokanů. Australané ho za to ale mají rádi, protože klokany považují za škůdce.

------------
A kdo tentokrát byl nejrychlejší s posláním správné odpovědi?

Opět za krátkou chvíli po vydání se ozval pan Ernie Cihlička (ten Žlutého Trimela sleduje opravdu pozorně, což nás těší!). Protože ale pan Ernie byl minulým vítězem, sám mi velkodušně navrhl, abych dnešní cenu předala druhému v pořadí. Vědomí, že je ze všech nejbystřejší, panu Cihličkovi totiž úplně stačí – já mu navíc přidávám pět Bertíkových fazolek.

Dnešním výhercem se tak stává Samslav Kulík, hyperaktivní mrzimorský nováček, kterého už myslím zná celý hrad. Aby se mohl trochu maskovat a každý ho nepoznal a nechtěl po něm autogram, poslala jsem mu Brýle Make LOVE, not WAR!!! - jedinečné brýle za něž mluví samotný název. Takhle mu sluší:

Jé, to jsem vám ale neměla ukazovat…teď Slávka zase poznáte:)

Po třech fazolkách za správnou odpověď ještě dostanou Cheyenne Rivera a
Destrica di Angelo, obě rovněž mrzimorské novačky.

Přehled:
Ernie Cihlička (5.9.2011 23:26)
Samslav Kulík (6.9.2011 0:36)
Cheyenne Rivera (6.9.2011 12:00)
Destrica di Angelo (6.9.2011 14:18)

Stále hledáme další autory hádanek do tohoto cyklu!
Sophia Glis Glisová


Žádné komentáře: