čtvrtek 1. září 2011

Kouzelníci v cizích krajích 3 - Jordánsko

Zemí, kterou jste měli tentokrát uhádnout, bylo Jordánsko - království nacházející se na Blízkém východě. Ano, přesně jak napsala Vendy, "nadnášecím mořem" bylo myšleno Mrtvé moře a skalním městem je Petra. Další informace vám přináší Paul Brewer.


Jordánsko je pojmenováno po posvátné řece Jordán, která tvoří západní hranici této země (mezi Jordánskem a Izraelem) a vlévá se do Mrtvého moře.

Většinu země tvoří poušť, proto se obyvatelé shlukují do větších měst. Země láká návštěvníky svými památkami, kouzelníci jsou zde velice vřelí a rádi vás zde provedou. Problém by zde ale mohly mít čarodějky, jelikož Jordánci jsou z veliké většiny muslimové, proto zde ženy tolik používají zastírací kouzla, mnoholičný lektvar, neviditelné pláště a podobná udělátka, aby mohly třeba do hostinců, které mají ženy a muži často oddělené. Gurmáni si zde pochutnají na silné kávě, Jordánsko je také proslulé svými pistáciovými oříšky.
Nabatejští kouzelníci zde vytvořili úchvatný městský komplex – Petru, která fascinuje mnoho kouzelníků. A pokud chcete relaxovat, navštivte zdejší pláže s korálovými útesy.

Jordánské ministerstvo kouzel je velmi zajímavý institut, například ohledně létání na koštěti je při nehodě vinen vždy ten, který má poničenější koště.

V poušti žije spousta endemických druhů, například hafoň jordánský.

Pozor dávejte na hranici s Izraelem, která je velmi kontrolovaná, hlídají ji i obři.

 

Kdo byl tentokrát nejbystřejším hadačem?

Vítězství patří panu Erniemu Cihličkovi, který se na našem hradě objevil během prázdnin neznámo odkud, oděn ve fialovém hábitu pracovníka Godrikova Dolu, a zůstává zatím zahalen tajemstvím. Správnou odpověď poslal hned 3 minuty po vydání, skvělé! Gratulujeme a posíláme panu Erniemu za odměnu magické brýle „Na obloze jasno“. Když jsem je u Rozbitého sklíčka uviděla, měla jsem hned jasno, že je to ten pravý dárek Jak tvrdí výrobce, „S těmito brýlemi budete na krásné počasí myslet pořád! Nějaké špatné myšlenky a deštivo je předem zapovězeno!“ A to se mi líbí:)

Přehled účastníků 3. hádanky:

Ernie Cihlička (31.8.2011 8:03) - Jordánsko
Nebelbrach Mechacha (31.8.2011 8:27) – Jordánsko
Julie Bílková (31.8.2011 8:45) – Julie si ale nesprávně myslela, že jde o Turecko
Vendesousa Asio Otusová (31.8.2011 11:54) – Jordánsko
NaSaŠí Jackson (31.8.2011 12:03) – Sušenka tipovala Izrael – těsně vedle!

Za správnou odpověď posílám Nebovi a Vendy po třech Bertíkových fazolkách, Julie a NaSaŠí dostanou jako cenu útěchy jednu fazolku.

Další hádanka se objeví již brzy! A kdyby někdo z čtenářů měl vlastní nápad na novou hádanku, týkající se některé kouzelnické země, rádi jej uvítáme! Pište do mého sovince.

Sophia Glis Glisová

Žádné komentáře: