pondělí 12. října 2009

Soukromé třídy?

Pravidelní čtenáři Žlutého Trimela si jistě vzpomínají na nedávný článek Žlutá třída. Tentokrát se podíváme na zoubek tak trochu jiným třídám. Příjemné čtení přeje Vicky Charmant...

Jedna třída má maximální kapacitu 10 studentů. Kolik je ale minimální počet? Tím už se tolik lidí nezabývá, nebyla bych to já, abych do toho nezačala alespoň trochu "šťourat." :)

Ty netrpělivější z vás už jistě zajímá, k čemu jsem tedy došla. Takže... Pro otevření třídy stačí jediný student! A takových tříd je tu více - nutno dodat, že to jsou většinou předměty vyšších ročníků. Profesor vlastně připravuje výklad pouze pro jednoho studenta a opravuje pouze jediný úkol.

Zkoušela jsem se zamyslet nad tím, jaké to má vůbec výhody, když je student sám ve třídě. Jediné, na co jsem přišla, je možná to, že má celou třídu pro sebe. Těch nevýhod je tam víc - nemá v případě nouze od koho opsat úkol, profesor si ho více všímá... Víc by nám o této problematice jistě mohla říct naše starší spolužačka Gilnien Fólear.

Co mi vrtá v hlavě ještě víc, to je profesorův plat! Má profesor(ka) za jednoho studenta ve třídě stejný plat jako za 10 studentů? Toť otázka! Váš názor mě zajímá! ;)

3 komentáře:

Nebelbrach řekl(a)...

Já doufám, že profesoři dostávají plat za jednoho studenta stejný jako za deset. Jinak by se totiž mohlo stát, že zruší zajímavý předmět jen proto, že jsou studenti líní a nechce se jim absolvovat náročnější předměty. Příkladem zde je třetí stupeň Latiny. Já jsem teď ve druhém a mrzelo by mě, kdybych ho dokončil a třetí stupeň by nebyl otevřen, protože se to paní profesorce nevyplatí, neboť by za menší počet studentů dostala nižší plat. A víc zajímavých předmětů by takto mohlo zmizet (třeba Kryptologie).

Sophia Glis Glisová řekl(a)...

Také si myslím, že profesor musí připravit výklady pro jednoho studenta stejně jako pro deset. A musí mu být smutno, když tam pak je jediný posluchač. Tak ten zachovaný plat je aspoń taková kompenzace:)

Unknown řekl(a)...

Jojo, souhlas, profesor se nadře s výkladem, takže si své penízky určitě zaslouží:) Navíc, slyšela jsem, že ty platy ve školství nejsou nic moc. Víte co myslím, ne? ;))