pondělí 31. října 2011

Mudlovská halloweenská kouzla

Rozhodla jsem se, že se s vámi podělím a tak trochu vám (snad) zpestřím přípravu na tento čarodějnický svátek. Samozřejmě záleží na tom, jestli jste spíše proameričtí a budete slavit Halloween, nebo zda jste patrioti a zůstanete u Dušiček. Rovnou vás varuji, pro patrioty to tentokrát nebude. Ale třeba se to, co vykouzlíme, bude hodit i k jinému účelu. No uvidíme :-)
Takže pohodlně se usaďte, nachystejte vše potřebné a jdeme na to :-)

My si spolu totiž dnes vytvoříme tyhle halloweenské náušnice (fotka krásná není, ale časem se na mých stránkách objeví lepší).

Tak doufám, že se vám líbí a teď, pokud jste se rozhodli, že se se mnou do jejich výroby pustíte, co budeme vlastně potřebovat.
Náušnice jsou vyrobeny z Fima. To je hmota, která se prodává ve všech lepších mudlovských obchodech a e-sova vám ji také přinese. Nemusí se jmenovat přímo Fimo, existuje také Cernit, Proto a další a další názvy. V podstatě se jedná o polymerovou hnotu, která se zapéká v troubě. Takže cokoliv s touto charakteristikou kupte a jdeme na to.
Potřebujete tedy celkem 5 barev, a to oranžovou, zelenou, bílou, černou a růžovou. Pak se vám budou hodit háčky na náušnice (k dostání v galanterii nebo obchodě s korálky), párátko, nůž, hladká podložka (zadní strana plastového prkénka), žiletka, plech a chuť si něco vytvořit.

Z oranžové hmoty si odřízneme dva pásky, ze kterých pak vytvarujeme dvě kuličky o stejném průměru. Hmota je ze začátku hodně tuhá, špatně se i krají, ale teplem se rozehřeje a bude tvárnější. Pokud by se vám rozehřála moc, tak ji strčte na chvilku do mrazáku a bude zase akorát.

Kuličky zploštíme. Zadní strana může být plochá, přední by měla být trochu vyboulená, aby výsledek opravdu tak trochu připomínal dýni. Nahoře pak uděláme prohlubeň (tam bude stopka).

Teď si z kousku zelené hmoty vytvarujeme stopku a připevníme ji do prohlubně nahoře na dýni. Délka a velikost stopky je na nás a na našem vkusu. Stopku dobře přimáčkneme, můžeme si pak trochu pomoct párátkem, abychom si nezdeformovali tvar dýně. I když teď se ještě pořád dá upravit.
No a teď se dostane na řadu žiletka (já používám přímo nůž na Fimo, ale poslouží stejně). Hlavně pozor, ať se nepořežete. S žiletkou vytvoříme zářezy na dýni, ty nám samozřejmě budou představovat záhyby, které má dýně ve skutečnosti. Žiletku držte vždy kolmo k dýni a když řežete, neviklejte s ní, ať si zářez neuděláte rozchlíplý.

No a teď už se vrhneme na dotváření dýně. Já jsem se rozhodla, že ty moje budou mít obličejíček. Proto si ze 4 kousků bílé hmoty udělám bělmo očí, ze 4 malých černých kuliček panenky a ze dvou úzkých růžových hádků pusinky. Všechny tyhle části připevňuju k základu pomocí párátka - a hlavně přitom dýni nesmíte držet v ruce, zdeformovali byste ji a to už by byl v téhle fázi docela problém. Nové části k dýni musíte připevnit opravdu pořádně, protože jinak by po zapečení odpadly.Tak teď se dostáváme do fáze, kdy hotové dýně připevníme na náušnicové háčky. Já používám ty se zavíráním a malým terčíkem. Dají se sehnat na internetu i v kamených obchodech, ale záleží na vás, co použijete. Do dýní se dají vpíchnout ketlovací jehly a ty pak následně přivenit k náušnicím nebo se díky těmto jehlám dají dýně použít jako korálky.
Náušnicový terčík obalíme tenkou vrstvou fima, která nám přesahuje dozadu, dobře (opravdu velmi dobře) připevníme. Dejte si opravdu záležet, protože na téhle části závisí, jestli vám náušnice upadne nebo ne.

Pokud jste s touto fází hotovi, přejdeme k připevňování dýně. Opatrně vezmeme dýni do ruky (tak abychom nepoškodili zářezy) a připevníme ji na náušnicový základ. Na fotce vidíte, jak by to mělo vypadat. Všimněte si, že dýně bezvadně drží, i když uchopím pouze háček. To je vlastně takový test.

No a teď už nastává fáze zapékání. Fimo, resp. jakákoliv polymerová hmota, se zapéká v elektrické troubě na 130°C na 30 minut čistého času. Doporučuji tuto dobu nepřekračovat, protože spálená hmota vám zničí nejen plech, ale také ovzduší ve vašem bytě.
Plech nemusíme vykládat pečícím papírem, hmota se nám nepřilepí.

Pokud vám nějaká hmota zbyde (jakože by určitě měla), nechte ji v originálním obalu a někam schovejte. Nevyžaduje žádnou péči, na vzduchu nevysychá a tak vám vydrží dokud ji nespotřebujete.

Doufám, že si dýně se mnou opravdu vytvoříte, a že budete respektovat autorská práva. Pokud byste chtěli další inspiraci, mrkněte do mého profilu, je tam odkaz na moje internetové stránky, kde mimo jiné najdete i výrobky z Fima. Nebo vám jistě poradí i strýček Google.

Budu ráda, když se i vy pochlubíte se svými výrobky :-)
Safira

Žádné komentáře: