pondělí 29. srpna 2011

Šifrování - aneb lamte si hlavičky s Mrzimorem - vyhodnocení 7. a 8. kola šifrování

Tak prázdniny se nám přiblížily ke konci a s nimi i mrzimorská soutěž v šifrování. Dlužím vám celkem 2 vyhodnocení soutěžních kol, které jsem se rozhodla v tomto článku spojit. Proč, to se dozvíte níže.


Vyhodnocení 7. kola šifrování


Jak jsem upozorňovala na začátku soutěže, obtížnost kol se stupňovala, ale zrovna tak se stupňovala i moje ochota pomáhat a poradit při řešení. Jak se ukázalo, v tomto kole to ještě potřeba nebylo a všichni luštitelé si poradili na jedničku. I když musím uznat, že jich bylo málo.

První tři místa obsadili (dokonce ve stejném pořadí) vítězové 6. kola, tedy Jane Karen Langley (1. místo = 10 bodů), Galton De Nitris (2. místo = 5 bodů) a Olivia Orsay Lacter (3. místo = 3 body).

Čtvrtým úspěšným luštitelem, tedy spíše luštitelkou, byla Tamarka Pudlíčková, které náleží 1 bod do celkového hodnocení soutěže.

Šifra po vyluštění zněla: Malý savec s velkým srdcem.

A šifrovací způsob se nazývá Čínština a to kvůli své podobnosti s čínským písmem. Jak ho vyluštit? Jednoduše. Napíšeme si mezinárodní abecedu do tabulky 5x5 políček (vynecháme písmena CH a Q) a poté už je to velice jednoduché. Svislé čárky označují sloupec a vodorovné řádek, ve kterém se hledané písmeno nachází.

Vyhodnocení 8. kola šifrování

Toto kolo opravdu patřilo k těm nejtěžším, resp. asi bylo nejtěžší. Tomu napovídá i počet zúčastněných. Zvládla ho totiž vyluštit jen jedna studentka, ale o tom až později. Nejprve se vrátíme k zadání šifry.

Zadání znělo následovně:
N J N E H B E E
O CH K É U K P L
I L Y A O T S E
U Z R É B Y K O

Pomoci Vám měla naše škola a mezinárodní abeceda. Naše škola se jmenuje Hogwarts. Jenže jak dál. Schválně si to zkuste podle návodu psát na papír.

Hogwarts je tedy ono klíčové slovo a teď nám pomůže ona abeceda (mimochodem všiměte si, že Hogwarts má 8 písmen stejně jako je 8 písmen v každém řádku šifry, už vás to napadlo?) Pokud ne, pokračujte dále podle návodu.
Písmena ve slově Hogwarts si seřadíme podle abecedy a vznikne nám tedy toto: A G H O R S T W. Tato písmena si v daném pořadí napíšeme nad 8 sloupků šifry (je lepší použít tabulku 8x4, je to přehlednější).
No a teď to nejlepší na konec. Prostě zase seřadíme ta dopsaná písmena do pomocného slova, ale tentokrát i spolu se sloupky, nad kterými jsou napsaná.

A máme šifru rozluštěnou: Nejen hebké chloupky, ale i ostré zoubky. (bez čárky a tečky).

Pokud byste si tento zpsůob šifrování chtěli najít na internetu, stačí zadat jeho název: Trochu složitější psaní.

Jak jsem řekla hned na začátku, poslední kolo zvládla vyluštit jen jedna studentka a to zmijozelská NaSaŠí Jackson, která tímto získává 10 bodů a malou odměnu.

Všem, kteří se zúčastnili prázdninové soutěže v Šifrování děkuji a doufám, že jste byli spokojeni. Celkové výsledky a jméno vítěze či vítězky se dozvíte v nejbližších dnech. Odměny za poslední dvě kola, pošlu také co nejdříve.

Ještě jednou tedy díky a hurá do školy :-)
Safira Jane Bardotová

Žádné komentáře: