středa 6. října 2010

Madam Letitia: Azkabanské vyšetřovací metody jsou zastaralé a zdraví škodlivé!

Bradavickým hradem již týden otřásá aféra kolem velmi podivné výpravy do Zakázaného lesa, na níž podle svědectví zúčastněných průvodce p. Veldrin Midgard nabádal studenty k rituální vraždě. Mnozí jsou právem zděšeni a volají po exemplárním potrestání tohoto zaměstnance školy. O tom již bylo napsáno mnohé jak v našem časopise, tak v Corvinu Declaratio.

Nás však dnes zaujal jiný aspekt celé této události, a sice způsob a průběh vyšetřování. To, že byl vzat do vazby p. Veldrin, je jistě správné, ale že byly, byť na přechodnou dobu, uvězněny v Azkabanu i studentky, které o průběhu výpravy podaly stížnost řediteli školy a měly být pouze vyslechnuty jako svědkyně – to rozhodně v pořádku není.
Havraspárské Melánie Hale a Theresa Leagwitová byly sice včera odpoledne propuštěny, ale jak s nimi asi vyšetřovatelé museli zacházet, když musely být okamžitě hospitalizovány na Ošetřovně?

O vyjádření jsem požádala školní zdravotnici, prof. Letitii te Tibu.

Sophia Glis Glisová: Madam Letitie, doneslo se mi, že Vy jako zdravotnice jste ošetřovala a léčila Melánii Hale a Theresu Legvitovou, které se z Azkabanu vrátily s podlomeným zdravím. Obě byly nakaženy Azkabanskou horečkou a navíc i chorobnou vousatostí. Jsou to onemocnění ohrožující přímo lidský život? Bylo těžké děvčata vyléčit?

Prof. Letitia te Tiba: Fúzatosť je úplne neškodný syndróm. Ide vlastne len o kozmetický problém, ak to tak môžem nazvať. V podstate ide o to, že sa telo čarodejníka bráni pred zimou, aká v Azkabane vládne, rastom nadmerne odolného ochlpenia.
S azkabanskou zimnicou je to horšie. Táto choroba naozaj podľamuje čarodejníkovo zdravie. Má viacero prejavov, ktoré pri zanedbaní liečby môžu viesť k vážnym komplikáciám. Ale počas mojej praxe som sa ešte nestretla s tým, žeby niekomu postihnutému ostali vážne následky, či dokonca by prišiel o život. Pravdaže nepoznám prípady, ktoré by ostali neliečené naozaj dlhý čas.

Či bolo ťažké vyliečiť ich? Viete, pokiaľ máme dobré knihy s presne popísaným postupom liečby a dobré zásoby liečiv, z ktorých sa dá namiešať elixír, aký potrebujem, tak sa dá všetko zvládnuť pomerne jednoducho. V súčasnosti máme na hrade aj dostatočné zásoby byliniek, takže úspešnej liečbe nič nebránilo.
A som rada, že som mohla použiť aj tie nadobudnuté vedomosti, ktoré pri bežných študentských ochoreniach nezužitkujem.

S.: A co si myslíte o tom, že studentky, které byly povolány k výslechu pouze jako svědkyně v případu p. Veldrina, byly na čas uvězněny, a to patrně za dosti otřesných podmínek?

L.: Je smutné, že ešte stále používame také zastaralé vyšetrovacie metódy. Myslím, že je najvyšší čas takéto praktiky zmeniť, aby sa zákon stal ochrancom nevinných a nie ich ešte väčším mučiteľom.
Našťastie študentky nepobývali vo vyšetrovacej väzbe veľmi dlho, ale aj tak budem všemožne podporovať zmenu. Nie je dobré, keď nevinní mladí ľudia musia zažívať takéto traumy.

Dúfam, že aj slečna Smithová sa čoskoro dostane na slobodu. A takisto pán Kato, ktorého tiež pokladám za obeť, napriek tomu, že s týmto hrozným činom súhlasil. Nikdy sa pod pláštikom školskej akcie nemal dostať pred takúto voľbu.

--------
Ano, ve výslechové místnosti nepochopitelně již třetí den zůstává Kristie Smithová ze Zmijozelu. Vždyť je to teprve jedenáctiletá prvačka! A vzhledem k tomu, jak vyhladovělé musely být Melánie a Theresa, které se po návratu doslova vrhly na jindy opovrhovaný nemocniční pudink - tohle je opravdu neuvěřitelné hazardování se zdravím studentů.
A jak to dopadne s patnáctiletým Halmarem de Kato? Ten skončil bez jakéhokoli soudu dokonce v cele…

Třeba se ukáže, že šlo opravdu ze strany p. Veldrina jen o jakousi zvrhlou hru, při níž ve skutečnosti nikdo nezahynul, snad byli studenti omámeni jen jakousi děsnou iluzí – ale o to horší je, že kvůli excesům nezodpovědného průvodce musejí nezletilí studenti prožívat hodiny v hrozivém prostředí Azkabanu.
A nechci ani domýšlet možnost, že rituální vražda byla realitou…

Namísto, aby otřeseným studentům byla poskytnuta odborná pomoc kouzlopsychologa, byli vystaveni dalším traumatům! V jakém století to žijeme? A co na to vedení školy? Zatím jsme neslyšeli vůbec žádné oficiální vyjádření.


Sophia Glis Glisová

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A to je přesně to, co se snažím poukázat: jedná se bez soudu, bez možnosti nahlédnout do záznamů, bez hmatatelných důkazů!
a ještě za to trpí studenti.
JKL

Anonymní řekl(a)...

Jane, já s tebou souhlasím a s madam Leti také. Doufám, že brzo dostaneme nějakou zprávu od vedení, co se v lese doopravdy událo a proč byli takto mladí studenti vyslýcháni v Azkabanu a jestli dostanou nějakou náhradu za újmu, kterou prožili.

Paul

Letitia řekl(a)...

Vy asi pochádzate z mudlovských rodín. Alebo ste sa doteraz o priebeh súdnych procesov vôbec nezaujímali. Takýmto spôsobom sa bežne vedie vyšetrovanie trestných činov už stáročia a nie je v moci nikoho na našej škole zmeniť to.

Hoci s niektorými vyšetrovacími postupmi nesúhlasím, ako som už vyjadrila v článku, obávam sa, že potrvá ešte veľmi dlho, kým sa tieto praktiky zmenia.
Ale verím, že ako hlas verejnosti preto môžme niečo urobiť. A tiež verím, že pán riaditeľ robí všetky možné kroky preto aby študentov ochránil pred ujmou spôsobenou ich väznením v azkabane.